Élő Nagyvilág

Jordánia tett egy kísérletet Irán megfékezésére

Anadolu via AFP
Anadolu via AFP

Az előző nap legfontosabb történéseit ide kattintva olvashatja vissza.

Sürgetik a külföldieket, hogy távozzanak Libanonból

Egyre több ország szólítja fel az állampolgárait, hogy hagyják el Libanont, miközben folyamatosan nő a feszültség a Közel-Keleten.

A CNN összeállítása szerint a Washington libanoni nagykövetsége arra kérte az ott tartózkodó amerikaiakat, hogy foglaljanak le minden repülőjegyet, ami még elérhető számukra. David Lammy brit külügyminiszter azt üzente a Libanonban lévő állampolgáraiknak, hogy távozzanak most.

Franciaország szintén arra utasította az állampolgárait, hogy menjenek el Libanonból, amint lehet, a törökök pedig felhívták a figyelmet rá, hogy addig kell elhagyni az országot, amíg a kereskedelmi járatok közlekednek. Mások mellett az Air France, a Lufthansa és a Kuwaiti Airlines is leállította már a libanoni járatait.

A magyar külügyminisztérium július 30-án vette fel az utazásra nem javasolt országok közé Libanont.

Biden összeül a nemzetbiztonsági csapatával

Joe Biden amerikai elnök hétfőn összeül a nemzetbiztonsági csapatával, hogy átbeszéljék a közel-keleti konfliktus fejleményeit, közölte a Fehér Ház.

A helyzet eszkalálódott, mióta Izrael megölte múlt héten a Hamász vezetőjét Teheránban, valamint Fuad Sükürt, a Hezbollah egyik parancsnokát Bejrútan. Mindkét csoport élvezi Irán támogatását.

Biden szintén egyeztet majd telefonon II. Abdullah jordán királlyal.

A cél az, hogy lehűtsék a kedélyeket, és elkerüljék a regionális konfliktust, tette hozzá a Fehér Ház. Megjegyezték: az USA és Izrael minden lehetséges forgatókönyvre felkészül.

Az elmúlt napok fejleményei alapján félő, hogy Irán és Izrael között súlyosodik a feszültség.

Jordánia megpróbálta jobb belátásra bírni Iránt

Jordánia külügyminisztere váratlanul Iránba utazott, ahol megpróbálta megakadályozni az ország vezetőit, hogy a Hamász-vezér meggyilkolásáért megtorlásul megtámadják Izraelt, írja a Guardian.

Ajmán Szafadi a látogatása előtt arról beszélt, nem visz magával üzenetet Izraeltől. Az egyik legnagyobb félelme az, hogy Jordániát is megtámadhatja Irán abban az esetben, ha Izrael segítségére sietnének egy esetleges háborúban.

Szafadi elítélte Iszmail Hanijeh meggyilkolását, és arról beszélt, azonnali és hatásos lépéseket sürgetnek, hogy Izrael leálljon a Gázai-övezetben elkövetett agresszióval annak érdekében, hogy ne lépjen át regionális háborúba a konfliktus, aminek mindenkire pusztító hatása lenne.

Szafadi látogatása ugyanakkor a cikk szerint nem ért el átütő sikereket, vasárnap ugyanis semmit nem változott az iráni álláspont.

Maszúd Peszeskján iráni elnök a találkozón arról beszélt, hogy Hanijeh meggyilkolása súlyos hiba volt a cionista rezsimtől, amit nem hagynak megválaszolatlanul.

Az Amerikai Egyesült Államok korábban közölte, hogy megvédi Izraelt egy iráni támadás esetén, ezért további hadihajókat és repülőket vezényeltek a régióba. Mindazonáltal a hivatalos tájékoztatás szerint az amerikaiak azt szeretnék, hogy a konfliktus ne eszkalálódjon.

Benjamin Netanjahu arról beszélt, országa nagyon magas szinten felkészült bármilyen forgatókönyvre, legyen az védekező vagy támadó.

Olvasói sztorik