Élő Nagyvilág

Halálra késeltek két idős embert Izraelben

Wahaj Bani Moufleh / Middle East Images / Middle East Images via AFP
Wahaj Bani Moufleh / Middle East Images / Middle East Images via AFP

A izraeli-hamász háború legfontosabb szombati eseményeiről itt lehet olvasni.

Az USA felszólította állampolgárait: távozzanak Libanonból

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma is felszólította az amerikai állampolgárokat, hogy hagyják el Libanont „bármelyik elérhető jeggyel”, a közel-keleti konfliktus katonai eszkalációjának veszélye miatt. Hasonló figyelmeztetést adott ki eddig

  • az Egyesült Királyság,
  • Svédország,
  • Franciaország,
  •  Kanada
  •  és Jordánia is.

Miután az izraei hadsereg a libanoni Bejrútban egy civil  áldozatokat is szedő légitámadásban megölte a Hezbollah parancsnokát, Fuad Sukrt, majd egy teheráni támadásban végzett a Hamász politikai szárnyának vezetőjével, Iszmáil Hanijehhel is, Irán súlyos büntetést emlegetett.

A libanoni székhelyű, de Irán által támogatott iszlamista szervezet, a Hezbollah komoly szerepet játszhat egy esetleges megtorló akcióban, ami további eszkalációt vonhat maga után a Közel-Keleten.

Már két idős áldozata van az izraeli késes támadásnak

A Reuters frissítette az izraeli késes támadásról szóló híradását, ebből kiderült, hogy a korábbiaktól eltérően nem egy, hanem két halálos áldozat.

Egy palesztin támadó két embert megölt és két másikat megsebesített egy késeléses támadásban vasárnap Izrael központjában, mielőtt a rendőrség lelőtte – közölték az izraeli hatóságok a hírügynökség sszerint. Az egészségügy hatóságok két idős ember, egy férfi és egy nő haláláról számoltak be, két sérültet – közöttük egy fiatal férfit – még kórházban ápolnak.

A terroristát gyorsan semlegesítette egyik rendőrünk a helyszínen, és megakadályozta, hogy még súlyosabb támadást hajtson végre

– közölte egy izraeli rendőrségi szóvivő az izraeli 12-es csatornán.

Libanon elhagyására szólította állampolgárait a francia kormány

Libanon elhagyására szólította fel állampolgárait Franciaország – derült ki a külügyi tárca közleményéből. A franciákat arra kérték, hogy hagyják el az országot a közel-keleti katonai eszkaláció veszélye miatt.

A francia külügyminisztérium megismételte, a francia állampolgároknak nem javasolja, hogy Libanonba utazzanak.

Halálra késelt egy idős nőt Izraelben egy palesztin támadó

Halálra késelt egy hatvanhat éves nőt vasárnap kora reggel egy palesztint támadó, három másik embert pedig megsebesített Izrael közepén, a Tel-Avivtól nem messze található Holonban. A késelés a reggeli csúcsforgalomban történt, a támadó egy benzinkút és egy park közelében szúrt meg embereket.

A támadót lelőtték, ahogy az izraeli rendőrség közleménye fogalmazott: „semlegesítették”.

Nagy létszámú rendőri erő van jelen a helyszínen, helikopterrel és további eszközökkel széles körű keresést folytatnak

– olvasható a rendőrség közleményében.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik