Nagyvilág

Putyin kedvenc FSZB-s bérgyilkosa volt a kulcsfigurája a hidegháborút idéző tömeges fogolycserének

Kreml Sajtóiroda / Handout / Anadolu / AFP
A Kreml sajtóirodája által közzétett videó képernyőképén Vlagyimir Putyin orosz elnök üdvözli a cserealku nyomán szabadon bocsátott foglyokat a moszkvai Vnukovo nemzetközi repülőtéren 2024. augusztus 1-jén.
Kreml Sajtóiroda / Handout / Anadolu / AFP
A Kreml sajtóirodája által közzétett videó képernyőképén Vlagyimir Putyin orosz elnök üdvözli a cserealku nyomán szabadon bocsátott foglyokat a moszkvai Vnukovo nemzetközi repülőtéren 2024. augusztus 1-jén.
Ilyen volumenű fogolycserére a nyolcvanas évek óta nem került sor Nyugat és Kelet között.

A hidegháború hangulatát idéző fogolycserét hajtottak végre csütörtökön nyugati országok és Oroszország részvételével. Az egyezség, amely egy tizennyolc hónapos tárgyalássorozat eredménye, némi meglepetést is hozott, miután a kicserélt foglyok között szerepelt a Belaruszban halálra ítélt német Rico Krieger, akinek – feltehetően nyomásra – Aljakszandr Lukasenka elnök adott kegyelmet a hét elején.

A német állampolgárságú Kriegert azzal vádolták, hogy robbanóanyagokat helyezett el egy Minszkhez közeli vasútállomáson. A férfi 2023 novembere óta volt őrizetben, és június 24-én ítélték halálra, majd a hét elején a fehérérorosz elnök „mérlegelve minden szempontot” kegyelemben részesítette, miután Krieger az állami médiában egy erősen koreografáltnak tűnő interjúban előadta, hogy megbánta a tettét, és reménykedik a kegyelemben. Krieger a vádak szerint ukrán utasításra cselekedett, jóllehet egyértelmű bizonyíték erre nem került elő.

Személye azért is fontos, mert mai tudásunk szerint ő volt az első nyugati állampolgár, akit Fehéroroszországban halálbüntetésre ítéltek. A hátteréről sokat nem lehet tudni, azt sem, hogy mit keresett Belaruszban. A Berliner Morgenpost azonban kikutatta, hogy korábban nyilvánosan írt arról: az Egyesült Államokba szeretne költözni. Krieger nem büszkélkedhet egyenes karrierúttal: volt szerelő, biztonsági őr, szociális munkás és mentős is.

A csütörtöki a nyolcvanas évek óta a legnagyobb fogolycsere volt Oroszország és a Nyugat között. Az Egyesült Államok hivatalos közlése szerint huszonnégy embert bocsátottak szabadon. Tizenhatan keltek útra Európa és az USA felé, cserébe pedig nyolc orosz foglyot engedtek szabadon az Egyesült Államok, Norvégia, Németország, Lengyelország és Szlovénia börtöneiből, köztük titkosszolgálati tevékenységgel vádolt személyeket. Két fogoly gyermeke is visszatért Oroszországba.

AFP A szovjet disszidens Anatolij Saranszkij (kalapban) egy 1986. február 11-i fényképen a kelet-németországi Potsdam és Nyugat-Berlin közötti Glienicke-hídon lezajlott nagyszabású kelet-nyugati fogolycsere során.

Különös, de a Kreml közleménye szerint összesen tizenhárom fogoly kapott kegyelmet, hogy így biztosítsák elengedésük jogi kereteit, arra azonban nincs magyarázat, hogy a szabadon bocsátott németek közül kettő, Patrick Schobel és Herman Moyzhes neve miért nem szerepel a kegyelmi listán.

A 38 éves Schobelt az év elején vették őrizetbe Szentpéterváron. Miután állítólag egy csomag kannabiszos gumicukrot találtak nála, kábítószer-kereskedelemmel vádolták. Schoebel a bíróságon elmondta, hogy a THC-tartalmú gumimacikat még tavaly vette Németországban, és arra használta, hogy a hosszabb repülőutakon segítsenek neki elaludni. Azt is elmondta, hogy nem tudta, hogy Oroszországban tilos az ilyen termékek fogyasztása.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik