Nagyvilág

Megerősítik Trumpék védelmét

Justin Lane / MTI / EPA
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje a republikánusok elnökjelölõ országos gyûlésének utolsó napi ülésén a Wisconsin állambeli Milwaukee Fiserv Forum sportcsarnokában 2024. július 18-án. Öt nappal korábban merényletet kíséreltek meg Trump ellen, a lövés a fülét érte.
Justin Lane / MTI / EPA
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje a republikánusok elnökjelölõ országos gyûlésének utolsó napi ülésén a Wisconsin állambeli Milwaukee Fiserv Forum sportcsarnokában 2024. július 18-án. Öt nappal korábban merényletet kíséreltek meg Trump ellen, a lövés a fülét érte.

Teljes mértékű együttműködést ígért a Donald Trump elleni sikertelen merénylet nyomán indult vizsgálatokban a volt elnök biztonságáért felelős titkosszolgálat (Secret Service) megbízott igazgatója pénteken az MTI beszámolója szerint. Ronald Rowe, – aki megbízott vezetőként az időközben lemondott igazgató helyére került – sajtótájékoztatóján elismerte a szervezet teljes mértékű felelősségét a július 13-án történtekben. Mint fogalmazott, a titkosszolgálat kudarcot vallott küldetésének teljesítésében, aminek lényege, hogy az általuk védelmezett személy nem kerülhet veszélybe. Hozzátette: a Kongresszus által kezdeményezett felülvizsgálatokat és a Joe Biden elnök által elrendelt vizsgálatot is segítik, valamint a szolgálat belső vizsgálatot is elindított.

Ronald Rowe kijelentette, hogy július 13-án a Pennsylvania állambeli Butler-ben tartott választási gyűlésen nagyobb védelmet kellett volna biztosítani az általuk védett személy, Donald Trump számára, és elismerte, hogy figyelmet kellett volna fordítania a szolgálat embereinek arra a tetőre, amelyen a merénylő, Thomas Matthew Crooks elhelyezkedett. Hozzátette, hogy az az újonnan nyilvánosságra került videófelvétel, amit az egyik későbbi sebesült készített 3 perccel a lövések eldördülése előtt, csak megerősíti a titkosszolgálati kudarcot.

A Fox News hírtelevízió mutatta be a videót, amelyet Donald Trump beszédéről készített James Coperhaven, az egyik későbbi sebesült. A felvételen, helyi idő szerint 18 óra 8 perckor világosan kivehető a támadó a háztetőn, ahonnan 18 óra 11 perckor tüzet nyitott. James Coperhaven életveszélyes, lőtt sebesülést szenvedett, azóta javult az állapota és július végén a kórházat is elhagyhatta.

A titkosszolgálat vezetőjének sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy amennyiben az állományon belül zajló vizsgálat a szabályzat megsértését állapítja meg, akkor fegyelmi eljárás is indul, de erről csak azt követően adnak bármilyen tájékoztatást, ha felelősségre vonás is történik.

A sajtótájékoztatón elhangzottakból kiderült, hogy a merénylet estéjén a Donald Trump közvetlen védelmével megbízott titkosszolgálati stáb egyik tagja épp telefonon egyeztetett a hatóság Pittsburgh-i területi irodájának illetékesével az ott észlelt gyanús személyről, amikor a lövések eldördültek.

A nyomozóhatóság már korábban elismerte, hogy Thomas Matthew Crooks-ot több mint egy órával a beszéd megkezdése előtt gyanúsnak találták, és keresték, de a támadás végrehajtását nem tudták megakadályozni.

A történtek következményeit illetően Ronald Rowe arról számolt be, hogy a jövőben Donald Trump republikánus elnökjelölt, valamint alelnök-jelöltje J. D. Vance, és Kamala Harris alelnök, várható demokrata elnökjelölt és leendő alelnök-jelöltje számára is biztosítják az orvlövészek kiszűrésére szolgáló titkosszolgálati mesterlövész-egységet.

Kapcsolódó
Pánik, vér és fegyverek – Képeken a Donald Trump elleni merénylet
A lövések után a tömegen egy időre eluralkodott a pánik. A merénylőt a helyszínen lelőtték. Képgaléria az eseményekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik