A következő élő közvetítés része Ukrán olajszállítási tilalom: Szijjártó Péter szerint lehet, hogy nem Kijevben találták ki az egészet

Szijjártó Péter szerint lehet, hogy Brüsszelből kérték az olajszállítás tiltását Kijevtől

Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Immáron több mint egy hét telt el azóta, hogy Szlovákiával közösen kezdeményeztük az Európai Bizottság fellépését Ukrajnával szemben az olajszállítások tiltása miatt, és az Európai Bizottság nem tett semmit, kezdte keddi bejegyzését Szijjártó Péter.

A külügyminiszter szerint hiába két uniós tagország energiabiztonságának veszélyeztetése, hiába az EU-Ukrajna társulási megállapodás kristálytiszta megsértése, Brüsszel hallgat.

Ő két lehetőséget vázolt fel, hogy ez miért lehet. Idézzük:

1. Az Európai Bizottság annyira gyenge, hogy képtelen érvényt szerezni két tagállam alapvető érdekének egy tagjelölttel szemben.
2. Nem is Kijevben, hanem Brüsszelben találták ki az egészet, nem is az ukrán kormány, hanem az Európai Bizottság akarta, hogy zsarolják meg a két békepárti, fegyverszállításokat elutasító országot.

Szijjártó úgy véli, az Európai Bizottságnak és személyesen Ursula von der Leyen elnöknek azonnal színt kell vallania: Brüsszelből kérték-e az olajszállítás tiltását Kijevtől? És ha nem, akkor miért nem lépett semmit több mint egy hét alatt az Európai Bizottság? – üzente meg kérdéseit.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik