Nagyvilág

Új kaput találtak Európába a kábítószer-csempészek

MAISANT Ludovic / hemis.fr / Hemis via AFP
MAISANT Ludovic / hemis.fr / Hemis via AFP

Oslo polgármestere figyelmeztetett, hogy a kábítószer-kereskedők egyre inkább Európa új kapujaként tekintenek a norvég fővárosra, miután Antwerpenben és más nagyobb kikötőkben szigorították a biztonsági ellenőrzéseket, írja a Guardian.

Anne Lindboe közölte, 570 millió font értékű drogot csempészhettek már át Norvégia legnagyobb kikötőjén, ahová 50-70 hajó és 243 ezer konténer érkezik minden héten.

Úgy tűnik, hogy az oslói kikötő egyre kedveltebb Európában a bűnözők, edzett bandák számára

– mondta a norvég közmédiának a politikus, hozzátéve, hogy a kikötőt nem őrzik elég keményen.

Múlt hónapban a kábítószer-csempészet európai fővárosának tekintett Anwerpenben felére esett a kokainszállítmányok lefoglalásának száma, ami annak is köszönhető, hogy a kábítószeresek inkább elkerülik az útvonalat, miután nehezebb már átjutni az ellenőrzéseken.

A norvég vámunió szerint ezzel szemben Oslónak csak egyetlen mobil szkennere van, ami alkalmas a kábítószerek kiszűrésére, ráadásul ezt két kikötő osztja meg egymással. Karin Tanderø Schaug, az unió vezetője szerint a helyzet kritikus.

A harc Európában nagyon fontos. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy alábecsüljük a határellenőrzések fontosságát

– tette hozzá.

A fiatal felnőttek körében Norvégiában a harmadik legmagasabb a kokainfogyasztás a kontinensen. Tanderø Schaug úgy látja, az Oslóban lévő kokain mennyisége riasztó és növekszik, ezért a kormánynak intézkednie kellene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik