A következő élő közvetítés része Kínába megy a békéről tárgyalni az ukrán külügyminiszter

Kínába megy tárgyalni a békéről az ukrán külügyminiszter

Kínába látogat Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, hogy az orosz-ukrán háború lezárásának lehetőségeiről tárgyaljon. A miniszternek ez lesz az első látogatása Pekingben, mióta Oroszország 2022 februárjában teljes körű háborút indított Ukrajna ellen.

A kínai külügyminisztérium kevés részletet közölt azon kívül, hogy Mao Ning szóvivő bejelentette, hogy Kuleba keddtől péntekig lesz Kínában. Az ukrán külügyminiszter látogatására kínai kollégája, Vang Ji meghívására kerül sor, írta a Hszinhua állami média.

Ukrajna is megerősítette, hogy lesz ilyen találkozó. A megbeszélés fő témája az lesz,

milyen utakon lehetne megállítani az orosz agressziót, és Kínának milyen szerepe lehet a stabil és igazságos béke elérésében

– írta a kijevi külügyminisztérium közleményében.

Az ukrán-kínai külügyi találkozó nem sokkal azután valósul meg a háború kitörése óta először, hogy Joe Biden amerikai elnök, aki az Ukrajna nemzetközi támogatását szolgáló erőfeszítéseket vezette, bejelentette, hogy visszalép a demokrata párti elnökjelöltségtől. Donald Trump, a republikánusok jelöltje pedig igencsak kritikus az Ukrajnának juttatott amerikai katonai támogatásokkal szemben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pár hete azért bírálta Pekinget, amiért távol maradt, és így segített Moszkvának szabotálni a múlt hónapban Svájcban tartott békekonferenciát.

Peking Oroszország egyik legfontosabb szövetségese. Az ukrán hatóságok az igazságos békére akarnak kidolgozni tervet, és szándékukban állhat meghívni Moszkvát egy második békekonferenciára.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik