Élő Nagyvilág

Trump túlélte a merényletkísérletet, idén szavazhatott volna először a lövöldöző

Rebecca Droke / AFP
Rebecca Droke / AFP
Merényletet követtek el Donald Trump republikánus elnökjelölt ellen egy választási gyűlésen a Pennsylvania államban található Butlerben. Élő közvetítésünk az amerikai eseményekről.
  • Donald Trump a pennsylvaniai Butlerben tartott nagygyűlésen sérült meg, amikor egy fegyveres lövöldözni kezdett. A republikánus elnökjelölt a közösségi médiában azt közölte: a jobb fülét találta el golyó. A támadásban, amelyet merényletként vizsgálnak, legalább egy néző meghalt, kettő pedig súlyosan megsérült. A titkosszolgálat közlése szerint a fegyveres támadót lelőtték.
  • A támadó egy épület tetejéről nyitott tüzet, több lövést adott le.
  • Trump a beszéde hatodik percénél kapott a füléhez, majd a földre vitték. Amikor felállt, öklét a magasba tartotta, és azt mondta: Harcoljatok!
  • Az eset után Trump szóvivője tudatta, hogy a volt elnök jól van.
  • Joe Biden elnök az események után elítélte az erőszakot, egyúttal kijelentette, az amerikaiak nem lehetnek ilyenek. Biden később telefonon beszélt Trumppal is, ám ennek részletei nem ismertek.
  • Biden tervezett programját megszakítva a Fehér Házba sietett.
  • Az FBI megnevezte a támadót, a 20 éves Thomas Matthew Crooksot.
  • Az éjszakai eseményekről beszámoló cikkünk itt olvasható.

Érkeznek a reakciók a világ vezetőitől

A világ vezetői sorban reagálnak a merényletkísérletre. Ahogy éjszakai cikkünkben már jeleztük, Orbán Viktor az X-en azt írta, gondolataik és imáik Trumppal vannak ezekben a sötét órákban. A magyar kormányfőhöz hasonlóan az új brit miniszterelnök, Kier Starmer is együttérzéséről biztosította Trumpot, ő hangsúlyozta, hogy az erőszaknak semmilyen formában nincs helye a társadalmunkban, így a politikában sem.

António Guterres, az ENSZ-főtitkár szóvivője elítélte a lövöldözést, és politikai erőszakcselekménynek nevezte a történteket, míg Fumio Kishida japán miniszterelnök azt emelte ki, hogy határozottan ki kell állnunk a demokráciát megkérdőjelező erőszak minden formája ellen. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt sokkolta a merényletkísérlet, kanadai kollégája, Justin Trudeu pedig azt mondta, rosszul van.

Emmanuel Macron francia elnök az X-en úgy kommentálta a történteket, hogy a francia nép osztozik az amerikaiak döbbenetében és felháborodásában, Írország miniszterelnöke, Simon Harris pedig azt mondta, amit tegnap este Pennsylvaniában láttunk, az nem csak helytelen, de ijesztő is.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mély megdöbbenését fejezte ki a történtek után, és leszögezte, hogy a demokráciában nincs helye politikai erőszaknak. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az X-en emelte fel a szavát a merényletkísérlet ellen, és elfogadhatatlannak nevezte a politikusok elleni erőszakos cselekményeket.

A brazil elnök, Lula amellett, hogy elfogadhatatlannak nevezte a lövöldözést, felszólított mindenkit annak elítélésére. A brazil vezető szerint a demokrácia és a politikai párbeszéd minden védelmezőjének hevesen vissza kell utasítania, amit Pennsylvaniában láttunk, mert az teljességgel elfogadhatatlan. A fegyveres erőszak problematikájára utalt Ausztrália kormányfője, Anthony Albanese is. Szerinte a lövöldözés egyszerre aggasztó és szembesítő hatású.

Egy fiatal pennsylvaniai férfi lehetett az elkövető

A Washington Post szerint a támadó egy 20 év körüli pennsylvaniai férfi volt. A lap idézi a Pennsylvaniai Állami Rendőrség egyik vezetőjét is, aki azt mondta, hogy a lövöldöző személyét első körben már beazonosítottak, de a hatóságok munkája „nem áll meg itt, sok információt és nyomot követünk”.

Védelmi miniszter: „Trump biztonságban van”

A történtek után közleményt adott ki az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, azt ezt jegyző Lloyd Austin védelmi miniszter kijelentette, hogy a tárcája teljes egészében elítéli a Trump elleni merényletet. „Amerikában nem így odjuk meg a nézeteltéréseinket, és nem is szabad, hogy így legyen ” – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, megkönnyebbüléssel tölti el, hogy „Trump volt elnök úr biztonságban van”. Imádkoznak érte és mindazokért, akiket a merénylet bármilyen formában éritett.

120-150 méterről lőhetettek rá Trumpra

A CNN szerint Donald Trump volt elnökre 120-150 méteres távolságból lőtt rá a fegyveres a a Pennsylvania állambeli Butlerben tartott szombat délutáni nagygyűlésen.

A titkosszolgálat közlése szerint a fegyveres több lövést adott le „emelt helyzetből”. Rendőrségi források azt mondták a CNN-nek, hogy a lövöldöző egy épület tetején tartózkodott, közvetlenül a tüntetés helyszíne mellett.

Az ügynökség szerint a fegyveres férfit a titkosszolgálat munkatársai ölték meg.

Olvasói sztorik