Élő Nagyvilág

Iskolát ért rakétatámadás Gázában, legalább 29 halott

ASHRAF AMRA / ANADOLU / AFP
ASHRAF AMRA / ANADOLU / AFP
  • A Hamász gázai tájékoztatási minisztériumának közleménye szerint egy iskolát ért izraeli támadásban többségében nők és gyermekek vesztették életüket.

A gázai háború július 9-i eseményeiről itt olvashat.

Állítólagos szíriai célpontokat támadott Izrael a Golán-fennsíkon

Olyan szíriai célpontokra mért csapást szerdán tankokkal és tüzérséggel az izraeli hadsereg amelyek állítása szerint megsértették az 1974-es demilitarizációs megállapodást a Golán-fennsík térségében – közölték.

Az IDF (Izraeli Védelmi Erők) a szíriai hadsereget tartja felelősnek a területén zajló összes tevékenységért, és nem engedi meg, hogy bármilyen kísérletet tegyenek az izraeli szuverenitás megsértésére

– olvasható az izraeli hadsereg közleményében.

Kedden egy izraeli házaspár meghalt egy rakétatámadásban, amelyet az Izrael által megszállt Golán-fennsíkra lőtt ki a Hezbollah. A libanoni fegyveres csoport közlése szerint a támadás megtorlás volt, miután Izrael megölte egy emberüket szíriai területen.

A Hezbollah – mint ismert – azt követően kezdte el lőni Izraelt, hogy szövetségese, a Hamász tavaly október 7-én meglepetésszerű támadást hajtott végre Izrael területén, ami végül is a Gázai övezet elleni háborút eredményezte. Izraeliek és libanoniak tízezrei kényszerültek azóta arra, hogy elhagyják az otthonaikat a két ország közötti határ menti területeken.

(Reuters)

Galant: A Hamász fegyvereseinek hatvan százaléka halott vagy sebesült

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter (képünkön) szerint az izraeli hadsereg (IDF) megölte vagy megsebesítette az Hamász iszlamista terrorszervezet fegyvereseinek hatvan százalékát a Gázai övezetben.

A miniszter január végén azt közölte, hogy a Gázai övezetben a Hamász terroristáinak legalább fele már meghalt vagy megsebesült. „Felszámoltuk a Hamász huszonnégy zászlóalját, vagy túlnyomó többségüket” – hangsúlyozta Galant az izraeli parlamentben szerdán.

Az IDF parancsnokai szerint a Hamász zászlóaljai, mint katonai alakulatok valóban megszűntek – vagyis az iszlamista seregnek nincs lehetősége nagy és szervezett támadást indítani az IDF erői ellen több tucat, vagy több száz harcossal, vagy átlépni a határon a szomszédos izraeli településekre. Ennek hiányában a Hamász fő tevékenysége jelenleg a kis csoportos vagy egyéni harc az izraeli katonák ellen, a zászlóaljak helyreállítása azokon a helyeken, ahonnan az IDF kivonult, és a polgári kormányzás megújítása Gáza kétmillió lakosa felett.

Galant a kneszetben megerősítette a keddi bejelentést, miszerint egy hónap múlva megkezdik az ultraortodoxok behívását a hadseregbe. „A július-augusztusi toborzásban körülbelül háromezer behívót küldünk ki. Nem összetűzéseket, hanem sikereket próbálunk elérni ebben a folyamatban” – közölte a védelmi miniszter, miután a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a jogegyenlőség és a egységes közteherviselés érdekében az ultraortodoxoknak is szolgálniuk kell az izraeli hadseregben.

„Azért tesszük, hogy javítsuk az IDF működését, amelynek katonákra van szüksége. Ez valós igény. Célunk, hogy egyre több ultraortodoxot vonjunk be az IDF-be. Nem a konfrontáció vagy a megosztottság az érdekünk” – tette hozzá.

A kneszet ülése közben az épület előtt az október 7-én az övezetbe hurcoltak családtagjai magukat ketrecbe zárva követelték a túszalku és a tűzszünet aláírását, szeretteik kiszabadítását. – Lépj be te is a ketrecekbe, és érezd, miként érzik magukat az elraboltjaink. Nem bírják tovább, haldokolnak – kérte a politikusoktól az egyik túsz testvére. Az ellenzéki Van Jövő párt egyik képviselője felhívását követve csatlakozott hozzá. „Felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy jusson egyezségre a lehető leggyorsabban, és hozza vissza azokat, akiket még lehet” – kérték a hozzátartozók.

Közben az IDF arra szólította fel az övezet északi részén fekvő Gázaváros összes lakóját, hogy vándoroljanak délre, Deir al-Balah területére, mert hadműveleteket folytatnak a városban.

Az IDF szóvivői szerdán újabb, 21 éves izraeli kommandós katona halálát jelentették be, aki kedden az övezet közepén esett el tűzharcban. Ezzel 327-re emelkedett a gázai szárazföldi harcokban tavaly október óta elesett izraeli katonák száma.

ANDREW HARNIK / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Preciziós fegyverrel támadott egy iskolát az izraeli hadsereg, legalább 29 halott

Legkevesebb 29 ember halt meg és több tucatnyian megsebesültek egy iskola épületegyüttesét ért támadásban a Gázai övezet déli részén, Hán-Junisztól keletre kedden a Hamász közlése szerint – írta az Al Jazeera.

A Hamász gázai tájékoztatási minisztériumának közleménye szerint az izraeli támadás áldozatainak többsége nő és gyermek. Az áldozatok közül tizenheten családtagok voltak; tízen gyermekek és tizenévesek, valamint egy másfél éves kislány és három nő. A halálos áldozatok száma tovább emelkedhet. Négy nap alatt ez volt a negyedik izraeli csapás, amely menedékként használt iskolaépületeket ért Gázában.

Az izraeli hadsereg (IDF) szerint az iskolakomplexumban a Hamász és az Iszlám Dzsihád terroristáit célozták preciziós fegyverekkel annak érdekében, hogy minél kevesebb civil áldozat legyen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik