Élő Nagyvilág

A Hezbollah újabb tagjával végeztek az izraeli erők

Amir Levy / Getty Images
Amir Levy / Getty Images

Megölte a Hezbollah-vezető volt testőrét egy izraeli légicsapás

Izraeli légicsapás végzett kedden Szíriában Haszan Naszrallahnak, a Hezbollah libanoni síita milícia vezetőjének volt testőrével, aki biztonsági források szerint fegyvereket csempészett a szélsőségesek számára, írja az MTI.

A Hezbollah részvétnyilvánító közleménye szerint a csapás Jasszer Nimr Karbas járművét érte, bár a férfi szervezeten belül betöltött szerepét nem részletezte.

A szíriai Sám FM rádió úgy tudja, izraeli légicsapás történt Damaszkusz határában a szíriai főváros és Bejrút közötti autópályán. A libanoni LBCI Lebanon News helyi hírportál szerint a járművet ért találat következtében az abban utazó két személy életét vesztette.

Két biztonsági forrás azt állítja, hogy Karbas középvezetői tisztségig küzdötte fel magát a milícia soraiban és egyebek mellett fegyverszállításokért volt felelős.

A Hezbollah az Izrael és a Hamász közötti háború kitörése óta rakétákkal és drónokkal támadja Izrael északi részét. Izrael válaszként egyre gyakrabban támadja a Hezbollah állásait egyebek között Dél-Libanonban is. A kölcsönös támadások miatt izraeliek és libanoniak tízezrei voltak kénytelenek elhagyni a határtérségben lévő otthonaikat.

(MTI)

Egyetlen orvosi rendelő sem működik Gázában

Izraeli harckocsik kedden mélyen behatoltak Gázaváros központjába a fokozott támadás második napján, ami a Hamász palesztin terrorszervezet szerint veszélyeztetheti a tűzszüneti tárgyalásokat – írta helyszíni jelentésében a Reuters.

Az Egyesült Államok által támogatott katari és egyiptomi közvetítők a héten felgyorsították erőfeszítéseiket egy olyan tűzszüneti megállapodás megkötésére, amelynek célja a gázai háború befejezése és az elhurcolt izraeli túszok szabadon bocsátása az Izraelben bebörtönzött palesztin foglyokért cserébe.

Közben az izraeli harckocsik mélyebbre hatoltak Gázaváros egyes kerületeiben, köztük Sedzsaija, Szabra és Tel al-Hava negyedbe, ahol a lakosok előző nap az Izrael és a Hamász közötti háború kezdete óta a leghevesebb harcokról számoltak be. A közösségi médiában kedden terjedő felvételeken szamarak vontatta szekereken, matracokkal és egyéb holmikkal megrakott teherautók hátuljára pakolt családok haladtak a város utcáin, hogy elmeneküljenek az izraeli evakuálási parancs hatálya alá tartozó területekről. A palesztin vörösfélhold közölte, hogy a kiürítési parancsok miatt Gázavárosban nem működik egyetlen orvosi rendelő sem.

A Hamász és szövetségese, az Iszlám Dzsihád arról számolt be, hogy páncéltörő rakétákkal és aknavetőtűzzel harcoltak az izraeli erők ellen Tel Al-Hava negyedben, veszteséget okozva az izraeli erőknek. Az izraeli hadsereg közleményében bejelentette, hogy csapatai folytatják a műveleteket Gázavárosban, miután a hírszerzés a Hamász és az Iszlám Dzsihád jelenlétét jelezte a térségben. Hangsúlyozták, hogy erőik több tucat palesztin harcost tettek harcképtelenné és számos fegyvert találtak.

Palesztin egészségügyi tisztviselők szerint az izraeli légicsapások kedden hat embert öltek meg egy gázavárosi házban, kilencet két házban a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeiratban, valamint Deir al-Balah településen, továbbá három embert Rafahban, a Gázai övezet déli szélén. A Gázai övezet középső részén lévő Bureidzs menkülttáborban egy palesztin csoport elleni izraeli csapás legalább hét embert ölt meg, többségükben gyerekeket.

(MTI)

Újabb Hezbollah-taggal végeztek az izraeliek

Helyi médiaértesülések alapján arról ír a Guardian, hogy az izraeli erők a Hezbollah újabb tagjával végeztek egy nem sokkal korábbi bevetés során. A héber Ynet című lap szerint az áldozat neve Ali Husszein Vizani, ő a sorban a 365. Hezbollah-tag, akit október 7-e óta megöltek.

Izrael, a Hezbollah és más Izrael-ellenes erők hónapok óta folyamatos tűzharcot folytatnak Észak-Izrael és Dél-Libanon között a Hamász október 7-i támadása támadása óta. A harcok miatt több tízezer ember kényszerült elhagyni otthonát mindkét országban.

A hétvégén Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy még ha a Hamásszal Gázában tűzszünetről is állapodtak meg, az nem vonatkozik Izrael északi részére és a Hezbollahhal való konfliktusra.

Olvasói sztorik