Nagyvilág

Politico: Orbán ámokfutása miatt magára maradhat a magyar elnökség az unióban

Nicolas Economou / NurPhoto via AFP
Nicolas Economou / NurPhoto via AFP

Az európai uniós tagállamok kihátrálhatnak Orbán Viktor ámokfutása miatt a magyar soros elnökség mögül – írja a Politico hírlevele. Az uniós fővárosokban kétféle megközelítés bontakozik ki arra nézve, hogyan kezeljék a világ körüli „békemisszióján” Vlagyimir Putyint és Hszi Csin-pinget is meglátogató soros elnököt: a „csendes kilépők” és a „túlteljesítők” stratégiája.

Ezzel párhuzamosan meglehetősen hasonló témában írja a hvg.hu is mai cikkében, hogy

minél provokatívabb marad Orbán a következő hetekben az EU-ban, annál valószínűbb, hogy a tagállamok bojkottálhatják a soros elnökséget és életbe léptetnek eddig ritkán látott forgatókönyveket.

Habár a magyar miniszterelnök kijevi útja után még mindenki bizakodásának adott hangot az unióban, három nappal később, a moszkvai tárgyalásokat Charles Micheltől, az Európai Tanács elnökétől Ursula von der Leyenen, az Európai Bizottság elnökén keresztül szinte az összes EU-s csúcspolitikus elítélte. „A magyar kormányfő félrevezette Ukrajnát és az összes európai uniós és NATO-partnerét, amikor a saját maga által definiált békemisszióról beszélt” – mondta a lapnak Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője, hozzátéve, hogy nemcsak nem volt koordináció az uniós tagállamokkal, hanem Orbán aktívan igyekezett titokban tartani az előkészületeket.

Nicolas Economou / NurPhoto via AFP

A Politico által bemutatott, Orbán mozgásai ellen alkalmazott megközelítések között vannak a „csendes kilépőké”.

Eszerint a megoldás szerint tagországok jelentős politikusok helyett mostantól csak arctalan bürokratákat küldenének Budapestre.

Ez kedden már ki is lett próbálva, amikor Magyarországon kívül mindössze 7 tagország küldte el az ipari miniszterét az Európai Tanács első magyar fővárosban tartott ülésére, és helyettük csupán alacsonyabb szintű képviselők érkeztek a tanácskozásra, ami a kínai elektromos járművekre kivetendő vámokról szólt.

Orbán moszkvai és pekingi útjai „minden bizonnyal szerepet játszanak” ebben – mondta az egyik tagország jelen lévő képviselője a lapnak.„A Bizottság nem fogja őt [Orbánt] reklámozni” – tette hozzá. Egy másik EU-s bürokrata arról beszélt, hogy a diplomatáknak tetszett, amit láttak, és “a Versenyképességi Tanács alacsony részvételi aránya valószínűleg csak a kezdet volt.”

A másik megoldást az Orbán-probléma kezelésére pedig „a túlteljesítők” mutatják be, akik

szívesen konfrontálódnak és bevetik az EU-s szerződéseket a magyar kormányfő ellen annak érdekében, hogy meghátrálásra kényszerítsék.

Erre példa, hogy a legtöbb uniós tagállam csatlakozott a lengyelekhez abban a követelésben, hogy tárgyalják meg, Orbán “békemissziója” mennyire volt jogszerű soros elnökként. Többek között azt akarják, hogy a jogi szolgálat mérlegelje a Tanács elnökségének külkapcsolatokban betöltött szerepét.

Azonban végső soron az olyan forgatókönyvek, mint hogy a magyar elnökséget lerövidítsék és így idejekorán belekezdjenek a lengyel elnökségbe, nem tűnnek olyan valószínűnek – habár az ehhez szükséges eszközök rendelkezésre állnak. Mindenesetre Jean Asselborn volt luxemburgi külügyminiszter azzal érvelt a Politiconak, hogy a magyar elnökség lerövidítésére tett kísérletek szerinte kudarcot vallanának, mert az Európai Bíróság ellene döntene, más országok pedig attól tartanának, hogy precedenst teremtenének arra, hogy ez később megismétlődhessen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik