A következő élő közvetítés része A Hezbollah újabb tagjával végeztek az izraeli erők

Egyetlen orvosi rendelő sem működik Gázában

Amir Levy / Getty Images
Amir Levy / Getty Images

Izraeli harckocsik kedden mélyen behatoltak Gázaváros központjába a fokozott támadás második napján, ami a Hamász palesztin terrorszervezet szerint veszélyeztetheti a tűzszüneti tárgyalásokat – írta helyszíni jelentésében a Reuters.

Az Egyesült Államok által támogatott katari és egyiptomi közvetítők a héten felgyorsították erőfeszítéseiket egy olyan tűzszüneti megállapodás megkötésére, amelynek célja a gázai háború befejezése és az elhurcolt izraeli túszok szabadon bocsátása az Izraelben bebörtönzött palesztin foglyokért cserébe.

Közben az izraeli harckocsik mélyebbre hatoltak Gázaváros egyes kerületeiben, köztük Sedzsaija, Szabra és Tel al-Hava negyedbe, ahol a lakosok előző nap az Izrael és a Hamász közötti háború kezdete óta a leghevesebb harcokról számoltak be. A közösségi médiában kedden terjedő felvételeken szamarak vontatta szekereken, matracokkal és egyéb holmikkal megrakott teherautók hátuljára pakolt családok haladtak a város utcáin, hogy elmeneküljenek az izraeli evakuálási parancs hatálya alá tartozó területekről. A palesztin vörösfélhold közölte, hogy a kiürítési parancsok miatt Gázavárosban nem működik egyetlen orvosi rendelő sem.

A Hamász és szövetségese, az Iszlám Dzsihád arról számolt be, hogy páncéltörő rakétákkal és aknavetőtűzzel harcoltak az izraeli erők ellen Tel Al-Hava negyedben, veszteséget okozva az izraeli erőknek. Az izraeli hadsereg közleményében bejelentette, hogy csapatai folytatják a műveleteket Gázavárosban, miután a hírszerzés a Hamász és az Iszlám Dzsihád jelenlétét jelezte a térségben. Hangsúlyozták, hogy erőik több tucat palesztin harcost tettek harcképtelenné és számos fegyvert találtak.

Palesztin egészségügyi tisztviselők szerint az izraeli légicsapások kedden hat embert öltek meg egy gázavárosi házban, kilencet két házban a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeiratban, valamint Deir al-Balah településen, továbbá három embert Rafahban, a Gázai övezet déli szélén. A Gázai övezet középső részén lévő Bureidzs menkülttáborban egy palesztin csoport elleni izraeli csapás legalább hét embert ölt meg, többségükben gyerekeket.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik