Nagyvilág

Hogyan halhatott meg néhány nap alatt 1300 mekkai zarándok?

Issam Rimawi / Anadolu / Getty Images
Zarándokok imádkoznak és körbejárnak a Kába körül a haddzs teljesítése során a szaúd-arábiai Mekkában 2024. június 19-én.
Issam Rimawi / Anadolu / Getty Images
Zarándokok imádkoznak és körbejárnak a Kába körül a haddzs teljesítése során a szaúd-arábiai Mekkában 2024. június 19-én.
Döbbenetesen sokan haltak meg az idén a haddzs, vagyis a mekkai zarándoklat alatt, noha a korábbi években is sok áldozatot szedett a muszlimok között az iszlám egyik legfontosabb parancsolatának teljesítése. Bár sokan áldásnak tartják, ha itt hallhatnak meg, javarészt az illegális utazásszervezők és részben a hatóságok felelőssége, hogy sokan nem tudnak hazatérni Szaúd-Arábiából.

Az idén június 14. és 19. közé eső mekkai zarándoklaton, azaz haddzson hivatalosan 1,8 millió zarándok vett részt, és ez idő alatt több mint 1300 ember hunyt el a hatalmas hőségben – erősítette meg Szaúd-Arábia. A hőmérséklet olykor elérte az 51 Celsius-fokot, más források szerint a legmagasabb hőmérséklet az egyes napokon 46 és 49 fok között mozgott. 95 zarándokot még mindig kórházban ápolnak.

A haddzs az iszlám vallás öt pilléréből az utolsó: egy felnőtt muszlimnak élete során – ha anyagilag és fizikailag képes rá – legalább egyszer kötelessége teljesíteni. A zarándoklat azonban időjárástól függetlenül is komoly fizikai megterhelést jelent sokaknak.

Nem ez volt az első tömeges haláleset a zarándoklat alatt.

  • 2015-ben a zsúfoltság és a tömegpánik okozta a zarándoklat egyik fontos állomásán, Minában több mint 2400 zarándok halálát (Szaúd-Arábia soha nem ismerte el az áldozatok tényleges számát, mindössze 769-et).
  • Ugyanebben az évben, de pár nappal a haddzs előtt egy daru rádőlt a mekkai nagymecsetre 111 ember halálát okozva.
  • 1990-ben több mint 1426 ember halt meg, amikor egy gyalogosalagútban a zarándokok agyontaposták egymást.

A hőség miatt is szoktak halálesetek bekövetkezni, tavaly például a legnépesebb muszlim többségű ország, Indonézia 774 zarándokuk halálát jelentette be – de az idei szám így is kiemelkedő.

Fadel Senna / AFP A szaúdi biztonsági erők gyűrűjében egy, a perzselő hőségtől szenvedő férfi fekszik a földön a muszlim zarándokok érkezésekor Minában, Mekka közelében, 2024. június 16-án.

Az áldozatok pontos számát azonban nem lehet tudni, mert Szaúd-Arábia nem szokta rendszeresen közölni ezeket a statisztikákat.

A szaúdi hatóságok közlése szerint az idei áldozatok 83 százaléka nem regisztrált zarándok volt. Ők az 1,8 millió feletti regisztrált zarándok mellett egy több százezres csoportot alkottak. Az AFP-nek egy névtelen szaúdi forrás arról beszélt, hogy az idén mintegy 400 ezren vettek részt a zarándokúton engedély nélkül.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik