Nagyvilág europoli

„Nem szabad hagyni, hogy a bűnöző magyar vezetés képviselje az uniót” – 20 ezer aláírás gyűlt össze Magyarország európai uniós elnöksége ellen

Gene Medi / NurPhoto / AFP
Gene Medi / NurPhoto / AFP

Daniel Freund, német zöldpárti EP-képviselő 20 ezer aláírással ellátott levelet küldött az Európai Tanács elnökének, amelyben az Európai Unió soros magyar elnökségének felfüggesztését követeli. „Mi, az alulírott európai parlamenti képviselők 20 ezer állampolgárral együtt arra kérjük Önt, hogy hivatalosan függessze fel a Tanács magyar elnökségét, amely jelen állás szerint 2024. július 1-jén veszi kezdetét” – írta a magyar kormánnyal szemben régóta kritikus Freund a Guardian által látott levélben.

A képviselő a Tanács mostani, leköszönő elnökének, Charles Michelnek címzett levelében amellett érvel, hogy rendkívül káros lenne az unió jó hírnevére, ha az EP-választások után éppen Magyarország képviselné az európaiakat. Mint írta, az EU a magas szintű magyarországi korrupció miatt befagyasztotta a jogállamisági feltételrendszer keretében nyújtott támogatásokat. Az Orbán-kormány módszeresen leépítette az országban a jogállamot, a választások és a média szabadságát, írta Freund, akit az év elején Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője lenácizott.

Az Orbán-kormány diktatúrához hasonlítja az Európai Uniót. Az Oroszország elleni szankciók elfogadásakor országszerte az EU zászlaját ábrázoló bombákkal ellátott plakátokat tettek közzé. Miközben az imperialista diktátor Putyin bombázta Ukrajnát, az EU tagjelölt országát, Orbán elment Kínába, csak hogy kezet foghasson vele. Itt az ideje, hogy az EU szembeszálljon annak a kormánynak zsarnokoskodásával, amelynek egyértelműen problémái vannak a legalapvetőbb európai elvek és értékek betartásával. Magyarország a jelenlegi állapotában soha nem felelne meg az EU-hoz való csatlakozás kritériumainak. Ezért nem volna szabad hagyni, hogy a bűnöző magyar vezetés képviselje az Uniót

– áll a levélben.

Kapcsolódó
Szabad Európa: elmarad a magyar EU-elnökség júliusi megnyitója
Egyelőre Orbán Viktor sem tart székfoglalót.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik