A következő élő közvetítés része A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki orosz katonai vezetők ellen

Trump tanácsadóinak új béketerve szerint Ukrajna csak akkor kapna amerikai fegyvereket, ha béketárgyalásokba kezdene

NICHOLAS KAMM / AFP
NICHOLAS KAMM / AFP

Donald Trump két kulcsfontosságú tanácsadója olyan tervet állított össze az ukrajnai orosz háború befejezésére, mely szerint Ukrajna csak akkor kapna több amerikai fegyvert, ha béketárgyalásokba bocsátkozik. Ha a republikánusok várható elnökjelöltje megnyerné az amerikai választást novemberben, akkor Trump a terv szerint járhatna el a háború ügyében.

Az anyag szerint az Egyesült Államok ugyanakkor figyelmeztetné Moszkvát, hogy a tárgyalások megtagadása az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás növelését eredményezné – mondta Keith Kellogg nyugalmazott altábornagy, a volt elnök egyik nemzetbiztonsági tanácsadója. Kellogg és Fred Fleitz  mindketten Trump 2017-2021-es elnöksége idején Trump nemzetbiztonsági tanácsának vezérkari főnökei voltak, az általuk felvázolt stratégia szerint a béketárgyalások alapját az akkor uralkodó harcvonalak jelentenék.

Fleitz elmondása szerint a volt elnök kedvezően reagált a tervükre, mikor bemutatták neki. „Nem állítom, hogy egyetértett vele, vagy minden szavával egyetértett, de örültünk, hogy ilyen visszajelzést kaptunk” – mondta. Steven Cheung, Trump szóvivője azonban azt mondta, hogy csak a Trump vagy kampányának felhatalmazott tagjai által tett nyilatkozatok tekinthetők hivatalosnak – írta a Reuters.

A Kellogg és Fleitz által felvázolt stratégia az eddigi legrészletesebb terv Trump munkatársai részéről a háború rendezése kapcsán. A volt elnök régóta hangoztatja, hogy gyorsan véget vet az ukrajnai háborúnak, ha legyőzi Joe Biden jelenlegi demokrata elnököt a novemberi választásokon – bár hogy ezt konkrétan hogyan tenné, arról soha nem beszélt nyilvánosan. A javaslat nagy irányváltást jelentene az USA háború kapcsán képviselt álláspontjában, és az európai szövetségesek, valamint Trump a republikánus párton belül is ellenállásba ütközne azzal.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik