Nagyvilág

Akkumulátorcellák robbantak fel, 22 munkás halt meg egy dél-koreai akkugyárban

ANTHONY WALLACE / AFP
ANTHONY WALLACE / AFP

Többszörös erős robbanás gyújtott lángra hétfőn egy lítiumakkumulátor-gyárat Dél-Koreában. A gyár hat órán át égett megfékezhetetlenül, ami huszonkét munkás, többségében kínai állampolgárok halálát okozta. A helyszínen készített élő televíziós felvételeken jól látható, hogy az épület felső szintjének egyes részei összeomlottak, és a robbanások nagyobb épületdarabokat repítetek az utcára.

Az eset a Szöultól délnyugatra fekvő Haszungban történt, a Aricell által működtetett akkumulátorgyárban. A halottak között tizennyolc kínai és egy laoszi munkás van. A többi áldozat nemzeti hovatartozását egyelőre nem sikerült egyértelműen megállapítani – írja a Reuters hírügynökség Kim Dzsinjung tűzoltósági illetékesre hivatkozva, aki az akkumulátorgyártól kapott tájékoztatást.

A tűz helyi idő szerint  fél tizenegykor ütött ki, miután egy sor akkumulátorcella felrobbant a mintegy 35 000 darabot tartalmazó raktárban – közölte a tűzoltóság. Hogy a robbanást mi váltotta ki, azt egyelőre nem tisztázták. A Reuters újságírója szemtanúja volt annak, hogy a tűzoltók hat holttestet kivittek a gyárból.

A lángok intenzitása miatt a mentők nehezen tudják azonosítani a holttesteket. A haláleseteken túl két embert súlyos égési sérülésekkel kezelnek – közölték.

Dél-Koreában évente több tucatnyi munkás hal meg ipari balesetben, ami arra késztette a parlamentet, hogy olyan törvényt hozzon, amelynek célja, hogy halálos baleset esetén börtönbüntetéssel sújtsák a vállalat vezetőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik