Élő Nagyvilág

Csapatban támadna az új ukrán harci drónraj

Narciso Contreras / ANADOLU / Anadolu via AFP
Narciso Contreras / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az orosz–ukrán háború szombati eseményeiről szóló tudósításunkat itt olvashatja el.

Harkivot támadta Oroszország

Az orosz hadsereg négy irányított légibombával újabb súlyos csapást mért a kelet-ukrajnai Harkiv városra, eltaláltak egy többszintes lakóházat, amelyben a legfrissebb adatok szerint három ember életét vesztette, 56-an megsebesültek, köztük három gyermek – közölte vasárnap a Harkiv megyei ügyészség.

A város elleni támadás még szombaton történt.

Harkivban még mindig folyik a romok eltakarítása azon a helyen, ahol az egyik légibomba becsapódott. Egy másik bomba teljesen romba döntött egy lakóépületet a város központi részén, a buszpályaudvar közelében

– közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videoüzenetében, és terrortámadásnak minősítette a támadást. Hozzátette, hogy csak június eleje óta az orosz hadsereg több mint kétezernégyszáz irányított bombát vetett be Ukrajna ellen, ebből mintegy hétszázzal a harkivi régiót támadták.

Ruszlan Kravcsenko, Kijev megye kormányzója a Facebookon vasárnap arról tájékoztatott, hogy rakéták csapódtak be a régióban, és ezek repeszei az egyik településen károkat okoztak lakóépületekben, valamint két ember könnyebben megsebesült.

A Naftohaz ukrán állami gázszolgáltató vállalat szintén a Facebookon arról adott hírt, hogy szombat este az orosz erők rakétával támadták a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkot, és ennek következtében károk keletkeztek a város olaj- és gázipari műszaki egyetemének 14 épületében. „Az előzetes felmérés szerint 815 ablakot, 25 bejárati ajtót és 1160 négyzetméternyi tetőt rongáltak meg a rakétabecsapódások” – írta a cég, hozzátéve, hogy segít a megrongálódott egyetemi épületek helyreállításában.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon közölte, hogy vasárnapra virradóan az ukrán légierő három támadó orosz Kalibr rakétából lelőtt kettőt Kijev környékének légterében.

Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a légierő sikeres csapást mért egy orosz gépesített lövészezred irányítási pontjára az oroszországi Belgorodi területen lévő Nyehotyejevka településen. A csapás következtében a célpont megsemmisült – tette hozzá a kijevi katonai vezetés.

Az ukrán légierő olyan műholdfelvételeket tett közzé a Telegramon, amelyek megerősítik, hogy az ukrán erők az oroszországi krasznodari régióban péntekre virradóan megsemmisítettek egy Sahid drónokat tároló raktárt és a hozzá kapcsolódó infrastruktúrát.

A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége több mint 534 ezer. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett tíz orosz harckocsit, hét tüzérségi és két légvédelmi rendszert, továbbá ötven drónt.

Orosz védelmi minisztérium: Gyerekek haltak meg a Krímen egy ukrán rakétacsapásban

Nagy hatótávolságú, tengeri indítású precíziós fegyverekkel mért csoportos csapást az orosz hadsereg az ukrán repülő és műszaki személyi állomány kiképzőhelyére – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint csapás elérte célját. A tárca a helyszínt nem nevezte meg. A vasárnapi moszkvai hadijelentés szerint az elmúlt napban az orosz hadsereg hatból négy frontszakaszon előrenyomult Ukrajnában, miközben a donyecki régióban hat ukrán ellenrohamot vert vissza.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást. Szevasztopolban három civil – közük két gyermek – életét vesztette, és további csaknem százan megsebesültek egy ukrán rakétacsapásban. A kikötőváros felett öt támadó eszközt semmisítettek meg a levegőben Mihail Razvozsajev polgármester szerint.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kijelentette, hogy Moszkva reagálást vár az illetékes nemzetközi szervezetektől a polgári lakosság elleni újabb ukrán támadás ügyében.

Az éjszaka folyamán az orosz légvédelem 33 drónt lőtt le az orosz központi szövetségi körzet öt régiójának légterében, közülük 28-at Brjanszk, kettőt-kettőt Szmolneszk és Lipeck, egyet pedig Tula megye felett. Belgorod megyére Vjacseszlav Gladkov kormányzó Telegram-bejegyzése szerint több mint 110 tüzérségi lövedéket lőtt ki az ukrán hadsereg az elmúlt napban.

(MTI)

Csapatban támadna az új ukrán harci drónraj

Az ukrán szakemberek olyan drónokat fejlesztenek, amelyek képesek „kommunikálni egymással” csata közben, és összehangoltan hajtják végre a támadó feladatot – írja a unian.net. Amint azt az egyik kijevi fejlesztő, Szergej Krupienko elmondta, hamarosan bevethetik az új – hét drónból álló –, együttműködésre képes drónrajt, amelyeknek egyes elemei képesek egymással harc közben kommunikálni, tankokat robbantani, felderítői feladatokat végrehajtani.

Ez a fejlesztés olyan jelentőségű, mint annak idején a gőzgép feltalálása volt. A fő feladatunk, hogy a jövőben ne emberek, hanem robotok harcoljanak

– fogalmazott Krupienko.

Olekszandr Bornyakov digitális ügyekért felelős miniszterhelyettes szintén a drónháborúban látja az orosz invázió elleni sikeres fellépés lehetőségét. Megerősítette, hogy Ukrajna Kuprienkón kívül még legalább egy másik céggel teszteli a drónraj-technológiát. Hozzátette: a drónokat képessé kell tenni arra, hogy a jövőben kizárólag egy jól körülhatárolt területen fejtsék ki a pusztító hatásukat – kifejezetten a katonai célpontok megsemmisítésére.

Hárman meghaltak Harkivban egy orosz bombatámadásban

Legkevesebb három ember meghalt egy orosz bombatámadásban Harkivban – idézi Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentését a Guardian.

Ukrajna másik legnagyobb városának polgármestere, Igor Terekhov arról számolt be, hogy a halálos áldozatokon túl további 52 ember megsebesült a támadásban. Oleh Szinjehubov, Harkov regionális kormányzója hozzátette: az oroszok négy bombát lőttek ki a városra, amikkel lakóépületeket, üzleteket és buszmegállókat rongáltak meg. Elmondása szerint négy sebesült állapota súlyos.

Ezt az irányított légibombákat bevető orosz terrort meg kell és meg is lehet állítani. Merész döntésekre van szükség a partnereink részéről, hogy ott pusztíthassuk el az orosz terroristákat és az orosz harci repülőgépeket, ahol vannak

– írta Zelenszkij a Telegramon a támadásra reagálva.

Olvasói sztorik