Élő Nagyvilág

Orosz megtorlás: éjjel csaptak le Ukrajna elektromos hálózatára

Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / AFP)
Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / AFP)

Az orosz-ukrán háború legfontosabb pénteki eseményeiről itt olvashat.

Ukrán csapásról számolt be az oroszpárti vezetés a zaporizzsjai atomerőmű közelében

Azt állítja egy oroszok által beiktatott kollaboráns vezető, hogy ukrán harci drónok mértek ismét csapást az oroszok által megszállt Zaporizzsjai atomerőmű közelében fekvő Enerhodar városára.

A hét elején már a városnak két elektromos alállomását is dróntalálat érte.

Eduard Senovoz, a város oroszpárti vezetője a Telegram platformon keresztül közölte, hogy szombaton két drón robbant fel egy lakónegyedben, és egy lakos megsérült. Egy másik drónt állítása szerint pedig lelőttek.

(Reuters)

Oroszország ukrajnai támadásról számolt be

Oroszország az éjszaka nagyszabású csapást mért az ukrán energetikai infrastruktúrára – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

A tárca közleménye szerint Oroszország ezúttal a hadiipart támogató energetikai létesítményeket, valamint lőszerraktárakat vett célba. A támadásban repülőgépekről és hajókról indított nagy hatótávolságú rakétákat, valamint drónokat használtak.

(Reuters)

ORFK: 14 500-an érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 7661-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6840-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombat az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 75 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Hollandia Patriot rakétákat küld Ukrajnának egy másik országgal közösen

Hollandia egy másik országgal közösen Patriot légvédelmi rakétákat küld Ukrajnának – jelentette be Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter.

Az illetékes nem nevezte meg, hogy mely országgal szállítják majd közösen a légvédelmi rakétákat, mint mondta: azt majd a másik ország hatóságai jelentik be. A holland védelmi minisztérium vezetője azt sem árulta el, hogy mikor kerül sor a rakéták átadására.

Az Egyesült Államok a napokban jelentette be, hogy más országoknak ígért légvédelmi rakétákat irányít át Ukrajnának, hogy felgyorsítsa a szállításokat az ukrán haderő számára. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint Patriot rakéták százai juthatnak el így az ukrán haderőhöz. A döntés indokaként azt hangoztatta, hogy Ukrajnának sürgősen és azonnal szüksége van a szóban forgó kiegészítő katonai képességekre az orosz légitámadásokkal szembeni védekezéshez.

Ukrán energetikai létesítményekre mért csapásokat az orosz hadsereg az éjszaka

Az orosz hadsereg rakétákkal és drónokkal támadta Ukrajnát péntek éjszaka, aminek a során energetikai létesítményeket ért találat és legalább két ember megsebesült – közölte az MTI a Reuters alapján.

Az ukrán légierő szombat reggeli beszámolója szerint a légvédelem a 16 orosz rakéta közül 12-öt lelőtt és megsemmisítette mind a 13 drónt.

Az Ukrenergo ukrán hálózatüzemeltető beszámolója szerint az orosz támadás megrongált több energetikai létesítményt a délkeleti Zaporizzsja és a nyugati Lviv régiókban. A Zaporizzsja régióban két energetikai dolgozó megsebesült, őket kórházba szállították.

Moszkva már korábban jelezte, hogy az ukrán energiainfrastruktúra elleni légicsapásai megtorlásként szolgálnak az orosz területen végrehajtott ukrán dróntámadásokért.

Az orosz hadsereg március óta fokozza az ukrán energiarendszer elleni támadásokat, ami jelentősen visszavetette a termelőkapacitást és súlyos energiahiány alakult ki.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön utasította a kormányt, hogy tegye elérhetővé a napenergia felhasználását az ukrán lakosság számára is az ukrán energetikai létesítmények elleni mindennapos orosz támadások okozta áramhiány mérséklésének érdekében. Az államfő rendelkezése szerint a lehető leggyorsabban minden iskolára és minden kórházra napelemeket kell telepíteni, intelligens mérőórákat és energiatároló berendezéseket felszerelni. A kormányt arra is utasította, hogy dolgozzon ki olyan feltételeket, amelyek megkönnyítik a napelemek telepítését a lakosság számára is.

Olvasói sztorik