A következő élő közvetítés része Orosz megtorlás: éjjel csaptak le Ukrajna elektromos hálózatára

Ukrán energetikai létesítményekre mért csapásokat az orosz hadsereg az éjszaka

Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / AFP)
Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / AFP)

Az orosz hadsereg rakétákkal és drónokkal támadta Ukrajnát péntek éjszaka, aminek a során energetikai létesítményeket ért találat és legalább két ember megsebesült – közölte az MTI a Reuters alapján.

Az ukrán légierő szombat reggeli beszámolója szerint a légvédelem a 16 orosz rakéta közül 12-öt lelőtt és megsemmisítette mind a 13 drónt.

Az Ukrenergo ukrán hálózatüzemeltető beszámolója szerint az orosz támadás megrongált több energetikai létesítményt a délkeleti Zaporizzsja és a nyugati Lviv régiókban. A Zaporizzsja régióban két energetikai dolgozó megsebesült, őket kórházba szállították.

Moszkva már korábban jelezte, hogy az ukrán energiainfrastruktúra elleni légicsapásai megtorlásként szolgálnak az orosz területen végrehajtott ukrán dróntámadásokért.

Az orosz hadsereg március óta fokozza az ukrán energiarendszer elleni támadásokat, ami jelentősen visszavetette a termelőkapacitást és súlyos energiahiány alakult ki.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön utasította a kormányt, hogy tegye elérhetővé a napenergia felhasználását az ukrán lakosság számára is az ukrán energetikai létesítmények elleni mindennapos orosz támadások okozta áramhiány mérséklésének érdekében. Az államfő rendelkezése szerint a lehető leggyorsabban minden iskolára és minden kórházra napelemeket kell telepíteni, intelligens mérőórákat és energiatároló berendezéseket felszerelni. A kormányt arra is utasította, hogy dolgozzon ki olyan feltételeket, amelyek megkönnyítik a napelemek telepítését a lakosság számára is.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik