A következő élő közvetítés része Legalább 42 halott Gázavárosban több izraeli légicsapás miatt

Robbanások voltak egy Jemen partjainál közlekedő hajó közelében

Zaki Salem Issa / Anadolu / AFP
Zaki Salem Issa / Anadolu / AFP

Az Ádeni-öbölben közlekedő egyik kereskedelmi hajó közelében több robbanás is volt. A hajóban nem keletkezett kár, a legénység közül senki sem sérült meg – közölte a brit Királyi Haditengerészet irányítása alatt álló UKMTO tengerbiztonsági hivatal szombaton.

Az incidens Ádentől 26 tengeri mérföldre keletre történt. A hajó folytatta útját célkikötője felé. Feltételezések szerint húszi lázadók lehettek a támadók, de egyelőre nem vállalták magukra a támadást. A lázadók órákkal, de van amikor csak napokkal később ismerik el támadásaikat.

A Jemen nagy területeit, köztük a fővárost Szanaát is ellenőrző húszik november óta hajtanak végre támadásokat olyan hajók ellen, amelyekről úgy vélik, hogy Izraelhez kötődnek. Azóta több mint 60 támadást indítottak hajók ellen, aminek a során négy tengerész vesztette életét. November óta elfoglaltak egy hajót, kettőt pedig elsüllyesztettek.

A húszi támadásokra válaszul az Izraelt támogató Egyesült Államok decemberben többnemzetiségű tengeri védelmi erőt állított fel, és csapásokat hajtott végre a húszik ellen Jemenben, olykor az Egyesült Királyság segítségével. A húszik azóta kiterjesztették támadásaikat az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz kapcsolódó hajókra is.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik