A következő élő közvetítés része Jövő héten megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával

A szlovák védelmi minisztérium büntetőfeljelentést tesz a volt kormányfő és a volt tárcavezető ellen vadászgépek Ukrajnának adományozása miatt

PABLO MIRANZO / ANADOLU / AFP
PABLO MIRANZO / ANADOLU / AFP

A védelmi tárca büntetőfeljelentést tesz Eduard Heger volt miniszterelnök (képünkön) és Jaroslav Naď korábbi védelmi miniszter ellen a MiG-29-es vadászgépek és a légvédelmi rendszer egy részének Ukrajnának történő adományozása kapcsán – írta az Új Szó.

A védelmi tárca államtitkára, Igor Melicher a pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a büntetőfeljelentés köztisztviselői hatalommal való visszaélés, külföldi vagyonnal való illetéktelen gazdálkodáshoz fűződő kötelességszegés, valamint szabotázs elkövetésének gyanújával kapcsolatos.

Melicher szerint a Heger-kormány lépése alkotmányellenes volt, és megsértette a haditechnikai eszközökre vonatkozó szerződéses rendelkezéseket. – A döntés után Szlovákia légtere védtelenné vált, az állampolgárok emiatt veszélybe kerültek – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, nem létezik olyan hivatalos jogi elemzés, amely felhatalmazná a kabinetet arra, hogy ideglenes engedélyre hivatkozva haditechnikai eszközöket adjon át. Kiemelte: a korábbi védelmi tárcavezető, Jaroslav Naď által bemutatott anyagok nem felelnek meg egyetlen hivatalos, a minisztérium napirendjén lévő, megfelelő módon bejegyzett dokumentum attribútumainak sem.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik