Élő Nagyvilág

Izrael és a Hamász is háborús bűncselekményeket követett el az ENSZ jelentése szerint

Jalaa MAREY / AFP
Jalaa MAREY / AFP

Izrael gázai háborújáról szóló keddi hírfolyamunkat itt lehet visszaolvasni.

Már 500 egészségügyi dolgozót öltek meg Gázában

Mintegy 498 egészségügyi dolgozó halt meg az izraeli támadásokban Gázában a konfliktus október 7-ei kezdete óta, tájékoztatott a Hamász által kontrollált, gázai egészségügyi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint a 90 gázai kórházból mindössze 16 kórház működik részlegesen, miközben több mint 130 rendelő megsemmisült.

Gázában 25 ezren kérvényezték, hogy a blokád alá vont területen kívül kaphassanak orvosi kezelést, ám ebből csak 6645-öt hagyott jóvá Izrael, és végül közülük is csak 4895-en tudták elhagyni Gázát.

A minisztérium megjegyezte, hogy 1,5 millió fertőző betegséget regisztráltak azóta, hogy Izrael megkezdte támadását Gáza ellen.

(al-Dzsazíra)

Izraelt és a Hamászt is háborús bűncselekményekkel vádolja az ENSZ jelentése

Az ENSZ vizsgálóbizottságának (COI) jelentése szerint a Hamász és Izrael is követett el háborús bűncselekményeket a háború első hónapjaiban. A jelentés a tavaly október 7 –e és december 31-e közötti időszakot vizsgálta, megállapításait pedig az túlélőkkel és tanúkkal készített interjúkra, több száz beadványra, műholdfelvételekre, orvosi jelentésekre és ellenőrzött, nyílt forrásból származó információkra alapozta.

Az ENSZ-jelentés azzal vádolja a Hamászt, hogy  „szándékosan intézett támadásokat civilek ellen” és „gyilkosságot vagy szándékos emberölést” követett el. Az iszlamista szervezetet „kínzással, embertelen vagy kegyetlen bánásmóddal” vádolja, és azzal hogy „válogatás nélkül lövedékeket lőtt ki Izrael lakott területeire”. A jelentés vádolja a Hamászt továbbá „a személyes méltóság megsértésének háborús bűntettével” is, hozzátéve, hogy az október 7-i támadás során „holttestek meggyalázása égetéssel, csonkítással és lefejezéssel”, valamint „férfi és női holttestek szexualizált meggyalázása” és „szexuális erőszak” is történt.

A jelentésben az Izrael által elkövetett háborús bűnök között szerepel az

  • az éheztetés mint hadviselési módszer;
  • gyilkosság vagy szándékos emberölés;
  • szándékos támadások civilek és civil objektumok ellen;
  • erőszakos kitelepítés;
  • szexuális erőszak;
  • a személyes méltóság megsértése.

Az ENSZ jelentés azt is megállapítja, hogy

Izrael kollektív büntetést alkalmazott a gázai palesztin lakossággal szemben.

„2023. október 7. egyértelmű fordulópontot hozott mind az izraeliek, mind a palesztinok számára, és olyan vízválasztó pillanatot jelent, amely megváltoztathatja a konfliktus irányát; a megszállás további megszilárdulásának és kiterjesztésének valós kockázatával. A hónapok óta tartó veszteségek és kétségbeesés, megtorlások és atrocitások közepette az egyetlen kézzelfogható eredmény a palesztinok és az izraeliek mérhetetlen szenvedésének súlyosbítása volt, és a hatalmon lévők döntéseinek súlyát ismét a civilek viselték” – olvasható az ENSZ jelentésében.

A jelentés azt is írja, hogy az október 7-i támadás az izraeliek ellen példátlan mértékű volt a modern történelemben, mivel egyetlen nap alatt több száz embert öltek meg és raboltak el, felidézve a múltbeli üldöztetés fájdalmas traumáját nemcsak az izraeli zsidók, hanem általában a zsidó emberek számára, éljenek bárhol. Izrael katonai művelete és támadása Gázában viszont a leghosszabb, legnagyobb és legvéresebb volt 1948 óta a jelentés szerint. Mint írták, az izraeli katonai műlet hatalmas károkat és emberéleteket követel, valamint sok palesztinban traumatikus emlékeket ébreszt a Nakbával és más izraeli betörésekkel kapcsolatban.

A Reuters szerint az eredményeket az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa a jövő héten Genfben fogja tárgyalni. A COI három független szakértőből áll.

Izrael a vizsgálóbizottsággal nem hajlandó együttműködni annak állítólagos Izrael-ellenes elfogultsága miatt, sőt genfi ENSZ-diplomáciai képviseletük máris elutasította az ENSZ-jelentés megállapításait.

A bizottság szerint viszont Izrael akadályozza munkáját, és lehetetlenné teszi, hogy a nyomozók bejussanak akár Izraelbe, akár a megszállt palesztin területekre.

Az eddigi legnagyobb rakétatámadást indította a Hezbollah a háború kezdete óta

Mintegy száz rakétát lött ki Izrael felé a Hezbollah az izraeli hadsereg becslése szerint.

A Hezbollah forrásai azt közölték, hogy a „legnagyobb rakétatűzet”, illetve a legkiterjedtebb támadást indították Izrael északi része ellen a háború tavaly októberi kezdete óta. A források szerint a széles körű támadást különböző típusú rakétákkal hajtották végre, amelyek különböző helyszínekre lőttek Észak-Izraelben.

A támadás hatására Izrael északi részén sok helyen felbőgtek a légiriadót jelző szirénák.

Idan Greenbaum, a helyi regionális tanács vezetője szerint a Jordán-völgy észak-izraeli régiójából azonban nem jelentettek sem károkat, sem áldozatokat.

(Haaretz)

Légicsapásban megölték a Hezbollah egyik magas rangú paracsnokát

Izrael kedden késő este légicsapást mért a dél-libanoni Dzsúja falura. A támadásban négy ember vesztette életét, köztük a Hezbollah egyik magas rangú tábori parancsnoka és a libanoni fegyveres csoport három további harcosa.

A Hezbollah megerősítette a parancsnok halálát, és közölte, hogy Taleb Abdallah, más néven Abu Taleb parancsnok esett áldozatául a légicsapásnak.

Ő a Hezbollah eddigi legmagasabb beosztású parancsnoka, akit az Izrael és a Hezbollah között nyolc hónapja tartó fegyveres konfliktusban megöltek – közölte a Reuters egy biztonsági forrásra hivatkozva. Elmondása szerint Abu Taleb a déli határövezet központi régiójának csoportfőnöke volt.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta az értesülést.

A biztonsági források szerint a négy Hezbollah-tagot valószínűleg egy találkozó során ölték meg.

A Libanonra mért izraeli csapásokban tavaly október óta a Hezbollahnak mintegy háromszáz harcosa halt meg, köztük parancsnokok és kulcsfontosságú feladatokat ellátó személyek.

(Haaretz)

Olvasói sztorik