Élő Nagyvilág

Elküldte válaszát a Hamász a tűzszüneti javaslatra, a gázai harcok teljes leállítására szólítottak fel

Nedal Eshtayah / ANADOLU / AFP
Nedal Eshtayah / ANADOLU / AFP

Válaszolt a tűzszüneti javaslatra a Hamász

A Hamász kedden este választ adott az Amerikai Egyesült Államok által is támogatott gázai békejavaslatra, a szervezet egyik vezetője pedig arról beszélt, hogy továbbra is várják az izraeli elköteleződést az állandó tűzszünet mellett, írja a BBC.

Közleményében a Hamász jelezte, készen állnak a megállapodásra. A javaslat értelmében hat hetes tűzszünet következne, ami azt követően véglegessé válna.

A közvetítő szerepét betöltő Katar és Egyiptom megerősítette, hogy megérkezett a Hamász válasza, amelyben a gázai harcok teljes leállítására szólítottak fel.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője úgy reagált, hogy az amerikaiak elemzik a szervezet kéréseit.

Korábban Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Benjamin Netánjahu izraeli miniszterelnök megerősítette, hogy elkötelezettek a gázai tűzszüneti javaslat mellett, és az egész világ csak a Hamász válaszára vár.

A Hezbollah 50 rakétát lőtt ki Izraelre

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy elfogta a Libanon irányából a Golán-fennsík felé lőtt, mintegy 50 rakéta egy részét . Az IDF közleményében azt írta:

A röviddel ezelőtt Észak-Izraelben megszólaló szirénákat követően körülbelül 50 rakétát azonosítottak, amelyek Libanonból a középső Golán-fennsík területére tartottak. Az IDF légvédelmi tömbje sikeresen elfogott néhány lövedéket. A többi rakéta nyílt területeken csapódot be. Személyi sérülés nem történt.

A Haaretz jelentése szerint a Hezbollah vállalta a felelősséget a támadásért.

Elesett négy izraeli katona a Gázai övezetben

Hétfőn elesett négy izraeli katona a Gázai övezet déli részén, Rafahban egy aláaknázott ház felrobbanásakor – tudatta az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője kedden. Mint az MTI írja, a robbanásban tizenegy katona megsebesült, közülük öten súlyosan.

Az izraeli járőr az egyiptomi határ melletti Rafah Sabura nevű negyedében lakóházakat vizsgált át a Hamász fegyvereseit keresve a piac közelében, a negyed központjában. Egy gyanús épületre tüzet nyitottak, mire a házban elrejtett robbanószerek a levegőbe röpítették az egész épületet, amely maga alá temette a katonákat. A robbanás olyan erős volt, hogy néhány sérültet az épületen kívül találtak meg.

Az IDF vizsgálata szerint alagút csatlakozott az épülethez, amely a Hamász egyik alkalmazottjáé volt, aki részt vett Gilad Salit izraeli tizedes 2006-os elrablásában. Hétfőn a palesztinok arról számoltak be, hogy az IDF fokozta tevékenységét Rafahban, és heves harcok dúltak a város központjában, melyekben elérték Sabura szélét, Rafah szívében az egyik legsűrűbben lakott területet.

Az IDF keddi jelentése szerint az elmúlt napon a légierő 35 célpontot támadott a Gázai övezetben, katonai épületeket, fegyverraktárakat és rakétakilövőhelyeket, és heves tűzharcok folytak fegyveres iszlamista csoportokkal.

Az IDF azt is közölte, hogy Ciszjordániában, Niama faluban négy palesztin vesztette életét az izraeli biztonsági erők tüzében.

Kedd reggel január óta először ismét megszólaltak Haifán is a légvédelmi szirénák. Emellett légiriadók voltak Galilea északi, Libanonhoz közeli részein és a Golán-fennsíkon is. Ezeken a helyeken az utóbbi hónapokban mindennapossá váltak a riasztások a Libanonból Izrael felé indított rakéták és drónok miatt.

Az éjszaka folyamán az izraeli légierő vadászgépei Libanon mélyén, Baalbek térségében és az izraeli határhoz közeli területeken hajtottak végre támadásokat válaszul egy izraeli drón hétfői lelövésére libanoni területen.

A Hamász terrorszervezet elleni háború október 7-i kezdete óta 650 izraeli katona esett el, közülük 298 a szárazföldi hadműveletek október közepi kezdete óta a Gázai övezetben vesztették életüket.

A Hamász azt állítja, elfogadja a tűzszüneti határozatot

A Reuters arról értesült a Hamász egyik tisztviselőjétől, hogy a szervezet elfogadja az ENSZ tűzszüneti határozatát, és kész tárgyalni a részletekről – írta a The Guardian.

Ezt kedden Számi Abu Zuhri, az iszlamista terrorszervezet egyik magas rangú tisztségviselője is megerősítette. Abu Zuhri bejelentette, hogy a szervezet kész tárgyalásokat kezdeni a döntés végrehajtásának módjáról, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy gondoskodjon arról, hogy Izrael is ennek megfelelően járjon el.

Az amerikai kormány igazi próbatétel előtt áll, miszerint képes-e biztosítani, hogy a megszálló (Izrael) eleget tegyen a háború azonnali befejezése kötelezettségének a Biztonsági Tanács határozatával összhangban

– mondta a Katarban élő Abu Zuhri.

Az Izraelben tárgyaló amerikai külügyminiszter, Antony Blinken kedden hangsúlyozta, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfő esti találkozójukon megismételte elkötelezettségét a Joe Biden amerikai elnök ismertette tűzszüneti és fogolycsere-megállapodás mellett. Erre a javaslatra alapozták az ENSZ BT amerikai kezdeményezésre elfogadott határozatát.

Blinken reménykeltőnek nevezte a Hamász BT döntésre adott válaszát, de kiemelte, hogy „fontos lesz a Hamász gázai vezetőinek válasza”. Elmondása szerint a következő napokban is folytatódnak a tárgyalások a gázai háború befejezését követő helyzetről.

Olvasói sztorik