A következő élő közvetítés része Lengyelország gigantikus összeget szán kibervédelemre egy orosz hekkertámadás után

Tizennyolc embert vettek őrizetbe Lengyelországban, egyikük Zelenszkij elleni merényletet készíthetett elő

VYACHESLAV MADIYEVSKYY / NURPHOTO / AFP
VYACHESLAV MADIYEVSKYY / NURPHOTO / AFP

Összesen tizennyolc embert tartóztattak le Lengyelországban, őket azzal vádolják, hogy ellenséges tevékenységet folytattak vagy szabotázsakciót terveztek Oroszország és Fehéroroszország nevében, illetve Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen terveztek merényletet. A december óta elfogottak közül tízen közvetlenül vettek részt a szabotázs különböző formáinak tervezésében Lengyelország-szerte – mondta Tomasz Siemoniak belügyminiszter hétfőn a sajtónak.

A lengyel hatóságok a közelmúltban több gyújtogatást vagy gyújtogatási kísérletet oroszok által támogatott ügynökökkel hoztak összefüggésbe. A belbiztonsági hivatal közleményei szerint az elmúlt hónapokban letartóztatottak között lengyel, fehérorosz és ukrán állampolgárok is vannak.

Az egyik, áprilisban őrizetbe vett férfit azzal a vádolják, hogy az orosz katonai hírszerzésnek kémkedett egy állítólagos Zelenszkij elleni merénylet érdekében –közölték a lengyel ügyészek. A férfi állítólag kapcsolatot keresett az ukrajnai háborúban közvetlenül részt vevő oroszokkal, és részletes információkat kellett volna átadnia a délkelet-lengyelországi, az ukrán határhoz közeli Rzeszow-Jasionka repülőtérről.

A lengyel belügyminiszter szerint a szabotázscselekmények nyilvánvalóan egy szélesebb körű terv részei voltak, amelyek magukba foglalták

  • a kibertámadásokat,
  • Fehéroroszországban tartózkodó menedékkérők Lengyelországba irányítását,
  • illetve Ukrajna biztonságának veszélyeztetését.

Nincs kétségünk afelől, hogy egy idegen ország, Oroszország megbízására olyan emberek dolgoznak, akik készek rá, hogy veszélyeztessék a lengyel állampolgárok életét, egészségét és vagyonát

–  idézte a belügyminiszter szavait az AP hírügynökség.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik