A következő élő közvetítés része A Maldív-szigetek nem engedi be az izraeliket az országba

Szlovéniában Orbán szövetségese késleltetné a palesztin államiság elismerését

Kedden szavazott volna a szlovén parlament a palesztin államiság elismeréséről, miután a múlt héten Norvégia mellett két európai uniós ország, Írország és Spanyolország már államként ismerte el Palesztinát. Ezzel 146-ra nőtt a palesztin államiságot elismerő ENSZ-tagállamok száma.

Az Orbán Viktor miniszterelnök szövetségeseként ismert korábbi szlovén kormányfő, Janez Jansa pártja, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) az AFP szerint most olyan indítványt nyújtott be, amelynek segítségével harminc nappal késleltethetik a parlament döntését.

Jure Makovec / AFP Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a Szlovéniát akkor miniszterelnökként vezető Janez Jansa az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozón a Ljubljana melletti Brdo kongresszusi központban 2021. októberében.

A parlamentnek a következő rendes ülésén –a tervek szerint június 17-én – kell döntenie az SDS javaslatáról. Bár a javaslatot valószínűleg elutasítják, a parlament nem biztos, hogy folytatja az elismerési rendeletről szóló vitát a július 8-ra tervezett következő üléséig.

A szlovén kormánykoalíció három balközép pártja, amelyek a 90 parlamenti helyből 51-et birtokolnak, a konfliktus mielőbbi lezárása érdekében támogatja a palesztin állam elismerését.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik