A következő élő közvetítés része Kilépéssel fenyegetőznek izraeli miniszterek a tűzszüneti terv miatt

Izraeli miniszterek kilépéssel fenyegetőznek a tűzszüneti terv miatt

AFP
AFP

Két szélsőjobboldali izraeli miniszter kilépéssel és a kormánykoalíció felbomlásával fenyegetőzött, ha Benjámin Netanjahu miniszterelnök beleegyezik a Joe Biden amerikai elnök által pénteken ismertetett gázai tűzszüneti javaslatba – írja a BBC. Bezalel Smotrich pénzügyminiszter és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter kijelentette, hogy elleneznek bármilyen megállapodást a Hamász megsemmisítése előtt.

Yair Lapid ellenzéki vezető azonban ígéretet tett arra, hogy támogatja a kormányt, ha Netanjahu elfogadja a tűzszüneti tervet. Maga a miniszterelnök is ragaszkodott korábban ahhoz, hogy addig nem lesz tartós tűzszünet, amíg a Hamászt el nem pusztítják.

Biden három részből álló javaslata egy hathetes tűzszünettel kezdődne, amelynek keretében az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kivonulnának Gáza lakott területeiről. Az alku végül az összes túsz szabadon bocsátásához, az ellenségeskedések végleges „beszüntetéséhez” és a gázai újjáépítési tervhez vezetne.

A közösségi médiában szombaton közzétett bejegyzésében azonban Smotrich közölte, hogy jelezte Netanjahunak: „nem lesz tagja egy olyan kormánynak, amely elfogadja a javasolatot, és véget vet a háborúnak a Hamász elpusztítása és az összes túsz visszahozatala nélkül”.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik