A következő élő közvetítés része Kilépéssel fenyegetőznek izraeli miniszterek a tűzszüneti terv miatt

Az izraeli kormány széteséséhez vezethet az amerikai békejavaslat elfogadása

AFP
AFP

Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közös közleményben sürgette az iszlamista Hamász terrorszervezetet és Izraelt, hogy fogadják el a gázai háborút lezáró, izraeli-amerikai javaslatot – írja az MTI.

Joe Biden amerikai elnök péntek este ismertette az Izrael által megfogalmazott megállapodás vázlatát: egy három szakaszból álló tervet, amely elvezet az október 7-i terrortámadásban elrabolt izraeli túszok szabadon bocsátásához, a gázai háború befejezéséhez és az övezet újjáépítéséhez. Az izraeli kormányból viszont Becalel Szmotrics pénzügyminiszter és Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter szombat este kijelentették, hogy nem értenek egyet az amerikai elnök javaslatával, és azzal fenyegetőztek, hogy kilépnek a kormánykoalícióból, ha elfogadják a megállapodást.

Szmotrics közölte, hogy megmondta Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, ő nem lesz tagja egy olyan kormánynak, amely egyetért a javasolt vázlattal, és úgy fejezi be a háborút, hogy közben nem pusztítja el a Hamászt, és nem hozza vissza az összes túszt. „Nem fogunk beleegyezni a háború leállításába a Hamász megsemmisítése előtt. Nem fogadjuk el, hogy aláássák a háború eddigi eredményeit az IDF kivonásával és a gázaiak visszatérésének engedélyezésével az övezet északi részébe. Nem engedjük meg olyan terroristák nagy számban való szabadon bocsátását, akik visszatérhetnek zsidókat gyilkolni” – mondta Szmotrics.

„Teljesen más biztonsági helyzet megteremtésére törekszünk Gázában és Libanonban, minden lakos visszatérésére az otthonába északon és délen, és hatalmas beruházásokra ezen területek felgyorsított fejlesztéséhez. Ez egy átgondolatlan alku, amely a terrorizmus győzelmét és biztonsági fenyegetést jelent Izraelnek. Elfogadása nem abszolút győzelem, hanem abszolút vereség” – jelentette ki Bengvír, házzátéve, hogy amennyiben a miniszterelnök a közzétett feltételek mellett megkötné azalkut, amely a háború végét és a Hamász megsemmisítésének feladását jelenti, akkor a Zsidó Erő párt feloszlatja a kormányt.

Jaír Lapid, a parlamenti ellenzék és a Van Jövő párt elnöke viszont aezzel egyidőben kijelentte, hogy ők biztosították Netanjahunak a biztonsági hálót a túszügylethez, ha Bengvír és Szmotrics elhagyja a kormányt. A politikus itt arra utalt, hogy februárban megígérte Netanjahunak, gondoskodik a kormányzati többséghez szükséges parlamenti mandátumokról, ha Szmotrics és Bengvír a túszalku miatt távozna a kormányból.

Szombat este országszerte mintegy negyedmillióan, ebből Tel-Aviv központjában, a Kaplan utcánál rendezett központi tüntetésen mintegy százhúszezren követelték a túszalkut, a háború végét és az előrehozott választásokat Izraelben. Vasárnap az izraeli hadsereg tovább harcolt a Gázai övezetben, Rafahnál megsemmisítettek egy rakétakilövő állomást néhány perccel azután, hogy onnan izraeli katonákra nyitottak tüzet. Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy az elmúlt nap során több mint harminc légicsapást mértek a Hamász célpontjaira, köztük katonai infrastruktúrára, fegyverraktárakra és fegyveres iszlamistákra. Libanonban ketten életüket vesztették az IDF támadásában. A libanoni síita Hezbollah milíciához közeli Al-Manar című libanoni tévécsatorna jelentése szerint Izrael reggel óta tüzérséggel támad dél-libanoni célpontokat.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik