Nagyvilág europoli

Házkutatást tartott a belga rendőrség egy EP-alkalmazott irodájában

LAURIE DIEFFEMBACQ / BELGA MAG / Belga via AFP
LAURIE DIEFFEMBACQ / BELGA MAG / Belga via AFP

A belga rendőrség szerdán házkutatást tartott egy európai parlamenti képviselő asszisztensének irodájában és brüsszeli otthonában, a feltételezett orosz beavatkozással kapcsolatos nyomozás részeként – közölte a belga ügyészség.

Az ügyészek szerint a házkutatás annak a vizsgálatnak a része, amely mögött az a gyanú áll, az Európai Parlament egyes tagjait a Kreml lefizette, hogy az Európa Hangja hírportálon keresztül orosz propagandát népszerűsítsenek. „Vannak arra utaló jelek, hogy az Európai Parlament alkalmazottja jelentős szerepet játszott ebben” – közölték az ügyészek.

„Amennyiben erre felkérik, az Európai Parlament teljes mértékben együttműködik a bűnüldöző hatóságokkal, hogy támogassa az igazságszolgáltatás munkáját, és ezt a jövőben is így fogja tenni. Munkatársaink ezzel összefüggésben biztosították az irodába való bejutást” – közölte a parlament szóvivője.

Az EP ennél részletesebben nem kommentálta a folyamatban lévő nyomozást, de

az ügy egyik ismerője szerint Maximilian Krah, az Alternatíva Németországért (AfD) párt képviselőjének munkatársáról van szó.Maximilian Krah esetében már korábban felvetődött a gyanú, hogy pénzt kapott a Kreml ügynökeitől, áprilisban pedig letartóztatták asszisztensét, Jian Guót, azzal a váddal, hogy kínai kém volt, illetve Németországban tartózkodó kínai ellenzékiek után kémkedett Peking megbízásából. Akkor Krah brüsszeli irodáját is átkutatták, mert őt tanúként kezelik az ügyben.

A csehországi bejegyzésű Európa Hangja hírportált az EU szankciókkal sújtotta. Az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács szerint ez a hírportál és közösségi fiókjai aktívan álhíreket közöltek Ukrajnáról, és hamis, Kreml-barát narratívákat terjesztettek.

Kapcsolódó

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik