A következő élő közvetítés része 1,6 milliárd eurót dobtak össze az ukrán lőszerekre

Az orosz titkosszolgálatok utasítására gyújtogattak Lengyelországban

Katerina Klocsko / MTI / EPA
Katerina Klocsko / MTI / EPA

A lengyel szolgálatok őrizetbe vettek négy férfit, akiket szabotázsakciókkal vagy erre irányuló kísérlettel gyanúsítanak. Három férfit azzal vádolnak, hogy az orosz hírszerzés utasítására gyújtogatásokat követtek el, egyet pedig azzzal, hogy fényképeket próbált megszerezni az Ukrajnába tartó, a határon átkelő katonai járművekről.

A huszonhat éves ukrán állampolgárságú férfi állítólag egy lengyel állampolgárt próbált rávenni arra, hogy adja át az érzékeny fényképeket, és „vegyen részt a külföldi hírszerzés tevékenységében” – közölte a lengyel szolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője. A bíróság helyt adott a kérelemnek, hogy a gyanúsítottat három hónapig előzetes letartóztatásban tartsák. Ha bűnösnek találják, akár nyolc év börtönbüntetésre is számíthat.

A lengyel állampolgár a szolgáltatott információkért cserébe tizenötezer eurós díjazást kapott volna

– részletezte az ügy másik szálát Jacek Dobrzynski szóvivő.

A Belbiztonsági Szolgálat (ABW) azt is közölte, hogy őrizetbe vettek egy lengyel és két fehérorosz állampolgárt. Őket avval gyanúsítják, hogy Lengyelország különböző részein létesítményeket gyújtottak fel.

Ezek a letartóztatások egy olyan szervezett bűnözői csoport tevékenységével kapcsolatos nyomozás fejleményei, amelynek feladata szabotázscselekmények, különösen az orosz titkosszolgálatok kérésére elkövetett gyújtogatások feltárása volt

– közölte a hivatal.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik