Nagyvilág

Bejutási küszöb fölött Romániában az RMDSZ

Tovább emelkedett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által beterjesztett európai parlamenti jelöltlista támogatottsága az INSCOP közvélemény-kutató legfrissebb, kedden ismertetett felmérése szerint, miután áprilisban ugyanez a cég először jósolt az ötszázalékos választási küszöböt meghaladó eredményt a magyar érdekképviseletnek.

Az MTI közlése szerint a május 20-25. között telefonos módszerrel végzett felmérés szerint a pártpreferenciájukat megjelölő válaszadók 6 százaléka jelezte azt, hogy a – két kisebb magyar párt jelöltjeivel kiegészült – „magyar összefogás” listájára adná voksát az EP-választáson. Arányukat áprilisban 5,1, márciusban pedig 3,9 százalékon mérte az INSCOP.

A romániai EP-választásokon a különböző EP-frakciókba készülő két kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a (néppárti tagsággal rendelkező) Nemzeti Liberális Párt (PNL) közös jelöltlistája kaphatja a legtöbb szavazatot, a voksok 43,7 százalékát, a második helyen pedig a többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) végezhet 17,5 százalékkal. Rajtuk kívül még a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Jobboldal Ereje (FD) által decemberben létrehozott ellenzéki Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) esélyes EP-mandátumra a voksok 14,1 százalékával, de viszonylag közel áll a bejutási küszöbhöz a parlamenti botrányairól elhíresült, AUR-ból kizárt Diana Sosoaca független szenátor SOS Romania nevű pártja, amelyet az INSCOP májusban 4,4 százalékon mért.

A felmérés szerint részvételi rekordra lehet számítani Romániában az EP-választáson: a mostani mérésnél már 62,9 százalékra emelkedett azok aránya akik biztosra ígérték részvételüket az áprilisi 59,2 százalékhoz képest. Eddig az öt éve, 2019-ben rendezett EP-választáson volt a legmagasabb részvétel Romániában, amikor a jogosultak 51,7 százaléka adta le voksát. Az INSCOP egy másik adatsort is közzétett azoknak a válaszadóknak a pártpreferenciája alapján, akik biztosra ígérték részvételüket az EP-választáson. Ezeknek a válaszoknak az alapján a PSD-PNL közös lista valamivel jobb, 44,3 százalékos eredményre számíthat, a jobboldali ADU listája végezhet a második helyen 16,8 százalékkal, az AUR lenne a harmadik 14,1 százalékkal, az RMDSZ pedig két tizedponttal kisebb, 5,8 százalékos eredményre számíthat.

Az SOS Romániának viszont – a felmérés készítőinek következtetése szerint – több elkötelezett választója van, ugyanis a részvételt biztosra ígérő pártválasztók körében a választási küszöböt jobban megközelítő, 4,7 százalékos eredményre számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik