A következő élő közvetítés része Szijjártó szerint hatalmas balhé kerekedett az európai uniós külügyi tanács ülésén

Lengyelország korlátozza az orosz diplomaták utazását az országon belül

Ludovic MARIN / AFP
Ludovic MARIN / AFP

Lengyelország korlátozni fogja az orosz diplomaták mozgását az ország területén – jelentette ki hétfőn Radoslaw Sikorski külügyminiszter. A tárcavezető ezt azzal indokolta, hogy Oroszország részt vállal az Európai Unió elleni hibrid háborúban.

A lengyel-orosz kapcsolatok, 2022-ben fordultak sokkal rosszabbá az Ukrajna ellen indított háború következtében, de Varsó kémkedéssel és szabotázzsal is vádolja Moszkvát.

Ezek nemzeti hatáskörbe tartozó döntések, de bizonyítékunk van arra, hogy az orosz állam a mi hazánkban is részt vesz a szabotázs engedélyezésében. Reméljük, az Oroszországi Föderáció ezt nagyon komoly figyelmeztetésnek fogja tekinteni

– mondta a lengyel külügyminiszter Brüsszelben.

A varsói orosz nagykövetség a döntést egyelőre nem kommentálta, mivel nem kapott még hivatalos tájékoztatást az intézkedésekről. A tárcavezető elmondta, hogy a nagykövetség hamarosan értesítést kap az ügyben.

A korlátozás a nagykövet kivételével a nagykövetség és a konzulátusok teljes személyzetére vonatkozik. Ők csak azon a tartományon belül utazhatnak majd, ahová beosztásuk szerint tartoznak.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik