A következő élő közvetítés része Norvégia, Spanyolország és Írország is elismerte a palesztin államot

Norvégia, Spanyolország és Írország is elismerheti a palesztin államot

ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP
ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP

A norvég kormány várhatóan ma jelenti be, hogy elismeri a független palesztin államot – tudta meg a norvég közszolgálati tévé és az Aftenposten című norvég napilap. Az ország külügyminisztériuma idáig nem kommentálta az értesülést.

Egybevágó sajtóértesülések szerint a norvég mellett rövidesen a spanyol és az ír kormány is ugyanerről tesz bejelentést.

Az elmúlt hetekben Szlovénia és Málta is jelezte, hogy fontolgatja Palesztina elismerését, azzal érvelve, hogy a kétállami megoldás elengedhetetlen a tartós békéhez a Közel-Keleten.

Palesztina függetlenségét több hullámban ismerte el a nemzetközi közösség, a gyakorlatban mégsem tekinthető független államnak, ahogy Izrael részének sem. A politikai és félkatonai szabadságjogi szervezet, a Fatah 1988-ban nyilvánította ki Palesztina állam függetlenségét Izraeltől. Ezt követően több ENSZ-tagállam, köztük Magyarország csatlakozott a palesztin államiságot elismerők táborához. A kilencvenes években az oslói folyamat részeként a Gázai övezet és Ciszjordánia egyes területei felett a Fatah által dominált Palesztin Nemzeti Hatóság korlátozott önkormányzatiságot kapott. Ebben az időben kezdődött meg az izraeli csapatok fokozatos kivonása. Ennek az enyhülési folyamatnak vetett véget a 2000-ben kitört második intifádával kiújuló ellenségeskedés. A 2010-es években a Fatah komoly lépeseket tett a palesztin állam elismertetése felé. Felvételi kérelmet nyújtott be az ENSZ-hez, amelytől 2012-ben Palesztina „megfigyelő állami” státuszt kapott. Azóta számos más szervezet, például az UNESCO és a Nemzetközi Büntetőbíróság is államként tartja számon.

Jelenleg a 193 ENSZ-tagállamából 143 ismeri el Palesztinát szuverén államként, vagyis

a többségi álláspont az, hogy Palesztinát államnak kell tekinteni.

Más kérdés, hogy a palesztin államapparátus a gyakorlatban nem nagyon tudja ellátni az állami teendőket. Egyrészt az izraeli megszállás korlátozza ezt a képességét, másrészt Gázában 2006-ban a nemzetközi közösség által terrorszervezetként számon tartott Hamász vezetésével egy párhuzamos állam jött létre.

Az Egyesült Államok régóta ellenzi a palesztinok egyoldalú függetlenedési törekvését, mondván, mindezt nem lehet Izraelt megkerülve végigvinni. Washington szerint a Ciszjordániát kormányzó Palesztin Nemzeti Hatóságnak még jelentős reformokat kell végrehajtania ahhoz, hogy államként ismerjék el.

(Times of Israel, Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik