A következő élő közvetítés része Meghalt az iráni elnök a vasárnapi helikopterbalesetben

Újabb rendkívüli ülést tartott az iráni kabinet

AFP PHOTO / Iráni Vörös Félhold
Képernyőkép egy videóból, amely az iráni elnök helikopterének roncsait mutatja.
AFP PHOTO / Iráni Vörös Félhold
Képernyőkép egy videóból, amely az iráni elnök helikopterének roncsait mutatja.

Huszonnégy órán belül a második rendkívüli ülését tartotta az iráni kabinet hétfőn, miután Ebrahim Raiszi államfő helikopterbalesetben életét vesztette.

Az ülést, akárcsak az első, a baleset hírére vasárnap este összehívott megbeszélést, Mohszen Mokber első alelnök vezette, aki az iráni törvények értelmében – az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah jóváhagyása után – Raiszit követi hivatalában. A jóváhagyást követő 50 napban az országban elnökválasztást kell tartani.

Raiszi és a helikopter nyolc másik utasa – köztük Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter – vasárnap délután vesztette életét, mert lezuhant az őket szállító helikopter Irán északnyugati részén.

Raiszi halála a legkisebb zavart sem fogja okozni a vezetésben

szögezte le a kabinet hétfőn.

Hétfő reggel a török hatóságok nyilvánosságra hozták azt a drónfelvételt, mely, vélhetően a szerencsétlenség helyszínén tűz látható. A koordináták szerint a felvétel mintegy 20 kilométerre az azeri-iráni határtól délre készült.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió Kyle Bailey légiközlekedést elemző biztonsági szakértőre hivatkozva azt közölte, a bajba jutott helikopter nem adott le vészjelzést, ez pedig az irányításban fellépő hibára mutathat.

A halálhír nyomán Pakisztánban Sehbaz Sarif miniszterelnök egynapos nemzeti gyászt rendelt el, a libanoni kormány pedig bejelentette, hogy háromnapos nemzeti gyászt tart.

Részvétét fejezte ki Mohammed asz-Szudáni iraki és Narendra Modi indiai miniszterelnök, továbbá Mohamed bin Zájid Ál Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek, Bassár el-Aszad, Szíria, illetve Nicolás Maduro, Venezuela elnöke, továbbá Tamím bin Hamad Ál Száni katari emír, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, aki „Oroszország igaz barátjának” nevezte az elhunytat. Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel részvétét fejezte ki az áldozatok családja felé.

A Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet, a jemeni húszi lázadók, valamint a libanoni síita Hezbollah együttérzését fejezték ki az iráni nép felé és támogatásukról biztosították Teheránt.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik