Nagyvilág

Tovább javult Robert Fico állapota

Szajki Bálint / 24.hu
A besztercebányai F.D. Roosevelt Kórház, ahol Robert Ficót ápolják.
Szajki Bálint / 24.hu
A besztercebányai F.D. Roosevelt Kórház, ahol Robert Ficót ápolják.

Tovább javult Robert Fico szlovák kormányfő állapota, aki ellen a múlt héten merényletet kíséreltek meg – közölte hétfőn a miniszterelnököt kezelő besztercebányai Roosevelt kórház.

A mai konzultációk szerint a beteg állapota stabilizálódott

áll a közleményben, amely szerint Robert Fico kommunikál, és gyulladásai lassan enyhülnek. A kormányfő egyelőre a kórházban marad – tették hozzá. A kórház előző nap azt közölte, hogy a miniszterelnök már nincs életveszélyben.

Az 59 éves kormányfőre szerdán Nyitrabányán egy férfi nyitott tüzet, sebesülései nagyon súlyosak voltak. A támadó, akit a szlovák média a 71 éves Juraj Cintulaként azonosított, öt lövést adott le a miniszterelnökre, és négyszer eltalálta. Robert Fico szerdán egy ötórás, pénteken pedig egy rövidebb műtéten esett át Besztercebánya kórházában.

A merénylőt szombaton a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (pezinoki) székhelyű különleges bíróság elé állították, amely előre megfontolt emberölési kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. A kormány azt közölte róla, hogy politikai indokból követte el a tettét.

Robert Fico 2023. október 25. óta tölti be ismét a kormányfői tisztséget, miután Irány (Smer-SD) nevű pártja tavaly ősszel megnyerte a parlamenti választásokat.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik