Nagyvilág

Eutanáziát hajtanak végre egy 29 éves holland nőn az elviselhetetlen mentális fájdalmai miatt

Több év várakozás után valószínűleg a következő hetekben kerül sor a nő halálba segítésére.

Elviselhetetlen lelki szenvedéseire hivatkozva egy 29 éves nő engedélyt kapott az eutanáziára Hollandiában – írja a Guardian.

Az országban 2002-ben fogadták el azt a törvényt, amely lehetővé teszi a halálba segítést súlyos mentális betegségek elszenvedőinél is. Bár még mindig szokatlan, hogy erre vonatkozva nyújtsanak be kérelmet, míg 2010-ben két ilyen esetet engedélyeztek, addig 2023-ra ez a szám 138-ra nőtt.

Zoraya ter Beek múlt héten kapta meg a végső engedélyt a halálba segítésre, miután három és fél évvel ezelőtt, 25 éves korában elindította a folyamatot. A nő történetét a médiai is felkapta, és a gyűlölködő üzenetek mellett sokan segítő módszereket ajánlottak, vitaminoktól és diétáktól kezdve vallási tanításokig, de ezek hatására a nő letörölte az össze közösségi média fiókját.

Azt gondolják, ha valaki mentálisan beteg, akkor nem tud tisztán gondolkodni, ami sértő. Megértem a félelmeket, amelyek egyes fogyatékkal élők miatt merülnek fel az asszisztált halállal kapcsolatban, és azokat az aggodalmakat, hogy valakire nyomást gyakorolnak a döntéskor. De Hollandiában már több mint 20 éve van ez a törvény. Nagyon szigorúak szabályok, és ez valóban biztonságos

– mondja a fiatal nő.

A holland törvények szerint ahhoz, hogy valaki jogosult legyen az eutanáziára, elviselhetetlen szenvedést kell átélnie anélkül, hogy bármi kilátása lenne a javulásra, valamint teljeskörűen tájékozottnak és cselekvőképesnek kell lennie a döntés meghozatalakor.

Zoraya ter Beek gyermekkora óta él át mentális nehézségeket. Krónikus depresszióban szenved, szorong, valamint autizmusa mellett egyéb, nem pontosan meghatározható személyiség zavara is van. Sokáig intenzíven kezeltette magát terápiával, gyógyszerekkel, valamint elektrokonvulzív kezeléssel, de semmit sem javult az állapota. Az öngyilkosságon is gondolkozott, de egy iskolatársa ilyen halála és annak a családjára gyakorolt hatása elrettentette a nőt.

Ez egy hosszú és bonyolult folyamat. Nem arról van szó, hogy hétfőn kérsz eutanáziát, és péntekre már halott vagy. Sokáig várólistán voltam az elbírálásnál, mert nagyon kevés orvos hajlandó részt venni a mentális betegségben szenvedő emberek halálba segítésnél.

– mondja a nő, hozzátéve, az orvosok minden alkalommal feltették neki a kérdést, biztosan ezt szeretné-e, de egyszer sem habozott a válasz előtt. Mint mondja, van társa, családja, barátai, és nem vak a fájdalmukra, de megmásíthatatlan a döntése, és készen áll, hogy eltávozzon az élők közül.

Először nyugtatót kapok, és csak akkor adják be a szívemet megállító gyógyszereket, amikor már kómában leszek. Számomra ez olyan lesz, mintha elaludnék. A párom is ott lesz, de megmondtam neki, hogy nem baj, ha a halál beállta előtt el kell hagynia a szobát

– meséli Zoraya ter Beek arról, hogyan néz majd ki életének utolsó néhány perce.

Magyarországon az aktív eutanázia minden formája tiltott, jelenleg Karsai Dániel alkotmányjogász küzd azért a jogért, hogy a hozzá hasonló gyógyíthatatlan betegségben szenvedők saját döntésükből távozhassanak, mielőtt elviselhetetlen mentális és fizikai fájdalmakat kellene átélniük.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik