Nagyvilág

Tarjányi Péter: Orbán testőreinél nem fordulhatnak elő olyan hibák, mint amilyeneket Fico emberei elkövettek

Slovakia / Radovan Stoklasa / MTI
Robert Fico szlovák miniszterelnök támogatóival találkozik, a kép készítése után kevéssel megsebesült lőfegyveres incidensben. Nyitrabánya, 2024. május 15.
Slovakia / Radovan Stoklasa / MTI
Robert Fico szlovák miniszterelnök támogatóival találkozik, a kép készítése után kevéssel megsebesült lőfegyveres incidensben. Nyitrabánya, 2024. május 15.
Komoly hibák sorozata történt a szlovák biztonsági emberek részéről, amelyek következtében egy szlovák nyugdíjas többször is rálőhetett egy vidéki kormányülés után Robert Fico szlovák miniszterelnökre. Tarjányi Péter biztonsági szakértővel elemeztük a történteket, aki a magyar kollégákat ismerve nem tudja elképzelni, hogy idehaza hasonló hibák előfordulhatnának.

A merényletről készült videókat nézve a laikus nézőknek is feltűnhet, mennyire nem voltak a helyzet magaslatán Robert Fico testőrei. Önleleplező, hogy mennyire kétségbe voltak esve a támadást követően. De nemcsak ők, hanem szinte a teljes szlovák biztonsági szervezet leszerepelt

– fejtette ki véleményét a 24.hu-nak Tarjányi Péter biztonsági szakértő, aki szerint egyébként „darabra” megvoltak a biztonsági emberek, vagyis nem a létszámhiány okozta a problémát. Elmondása szerint egy ekkora ország kormányfőjét közvetlenül 8–12 főnek kell védenie egy ilyen eseményen, a tömegben további 5–6 személyt szoktak elhelyezni, a sofőrökkel együtt így összesen 18–20 ember vesz részt a biztosításban – ez pedig itt is meglehetett.

Slovakia / Radovan Stoklasa / MTI A merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén.

Tarjányi szerint a merénylettel összefüggésben hibázott

  • a felderítés,
  • hibáztak a helyszínbiztosítók
  • és a személyi biztosítók is.

A szlovák titkosszolgálat hálóján fent kellett volna akadnia a merénylőnek, aki egy fegyverviselési engedéllyel rendelkező, korábban szélsőséges csoportokkal barátkozó 71 éves szlovák nyugdíjas. „Egy olyan embert, aki kóros elmeállapota miatt kiszámíthatatlan, vagy egy szélsőséges csoport tagja, egyszerűen nem engedhetnek a védett személy közelébe” – magyarázta Tarjányi, aki szerint az is hatalmas malőr, hogy nem tűnt fel senkinek, hogy valakinél pisztoly van a tömegben.

Egy tapasztalt, jól képzett szakembernek megvan az az »intuitív tudása«, amelynek révén észre tudja venni, ha valami nincs rendben, ha valaki fegyvert rejteget, ki tudja szúrni a gyanús elemeket

– fogalmazott a szakember. A merénylet helyszínén ráadásul nem voltak sokan, vagyis a civil ruhás fedett nyomozók elvileg mindenkit szemmel tarthattak.

Még kínosabb a biztonságiak számára, hogy maga a merénylő hívta oda Ficót a kordonhoz, elő tudta venni a fegyverét, és 30–40 centiméterről nem egyszer, hanem ötször is lőhetett. A testőrök a legalapvetőbb feladatukat mulasztották el, mégpedig a védett személy megvédését a saját testükkel. „Senki nem vetődött a lövedék elé, pedig golyóálló mellény volt rajtuk, ami megvédi a létfontosságú szerveiket a sérüléstől. A kezüket, lábukat persze eltalálhatja a golyó, ami nagyon fájhat, de aki testőrnek áll, az elfogadja, hogy megsérülhet a célszemély védelme érdekében” – mondta a szakember.

És még mindig nincs vége a hibalistának. A biztonsági emberek felkapták a földön fekvő, sérült miniszterelnököt, és ők vitték a kocsihoz, nem pedig a kocsival álltak oda. „Nálunk azt sulykolják a kiképzéseken, hogy mindig a járművel megyünk a sérülthöz, mert ha valaki gerinclövést kap, azt nem szabad mozgatni” – hozott újabb példát Tarjányi.

Szerinte a hibák a szlovák kollégái fásultságából fakadhatnak, talán azt gondolhatták, hogy úgysem történhet semmi. Ezért a kapkodás és hitetlenkedés látszott rajtuk, amikor megtörtént a baj.

A legnagyobb büntetésük az lehet, hogy visszanézhetik saját magukat

– jegyezte meg.

Tarjányi szerint Magyarországon nem fordulhatnak elő ilyen hibák, mint ami Szlovákiában. „Bár a politikai helyzet a két országban hasonló, a magyar szakembereket ismerve nem gondolom, hogy ez itt megtörténhet” – jelentette ki határozottan.

Kapcsolódó
Védelmi miniszter: Fico állapota stabil, de továbbra is súlyos
Jelenleg további beavatkozások folynak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik