Nagyvilág

Megerősítették az iskolák és egyes szerkesztőségek védelmét Szlovákiában

Alex HALADA / AFP
Alex HALADA / AFP

A szlovákiai főügyészség hírzárlatot rendelt el a Robert Fico ellen elkövetett merénylet részletei kapcsán, közölte Ľubomír Solák országos rendőrfőkapitány a Paraméter tudósítása szerint.

A rendőrség Solák közlése szerint vizsgálja, hogyan szivároghatott ki a gyanúsított igazolványképe, egyelőre nincs információja ezzel kapcsolatban. A rendőrfőkapitány úgy tudja, hogy egy rendőrtől szivároghatott ki a felvétel, amelyen a merénylő a rendőrség épületében arról beszél, miért lőtte meg a miniszterelnököt.

Egyelőre egyetlen rendőrt sem függesztettek fel a történtek miatt.

Solák közölte: fokozzák a közjogi méltóságok és az újságírók védelmét, és vizsgálnak politikusok és bizonyos személyek ellen irányuló fenyegetéseket.

A rendőrfőnök arról sem tájékoztatott, hogy indítványozni fogják-e a támadó előzetes letartóztatását, embargóra hivatkozott. Solák szerint szerdától jelentősen megugrott a hibrid fenyegetések száma, ezért megerősítették az iskolák védelmét, valamint fokozták a rendőri jelenlétet a parlamentben és több szerkesztőségben is.

Robert Fico ellen szerda délután Nyitrabányán, a kormány kihelyezett ülése után követett el lőfegyveres merényletet egy 71 éves lévai férfi, akit a helyszínen azonnal őrizetbe vett a rendőrség.

Kapcsolódó
Hogyan lett „baloldali” Robert Fico merénylőjéből, aki valójában egy oroszpárti félkatonai csoportot támogatott?
Juraj Cintula a közelmúltban egyszerre alapított erőszakellenes mozgalmat, és támogatta egy szélsőséges félkatonai szervezet munkáját. Összeszedtük, jelenleg mit lehet tudni a férfiról, aki szerdán rálőtt Robert Ficóra, és életveszélyesen megsebesítette a szlovák miniszterelnököt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik