A következő élő közvetítés része Kínába utazik Vlagyimir Putyin

Zelenszkij megköszönte az elkésett amerikai fegyvereket

Hatása lesz az ukrajnai harctéren az új amerikai fegyvercsomagnak – közölte Antony Blinken külügyminiszter kedden, váratlan kijevi látogatásán.

Washington április végén késve fogadta el az Ukrajnának nyújtandó katonai segélyről szóló törvényt. Az amerikai kongresszus döntését egyes republikánus képviselőinek ellenállása akasztotta meg, és ezt kihasználva az orosz túlerő offenzívába lendült Ukrajnában.

Az eljövendő segítség már úton van, egy része megérkezett, és még több fog jönni

– igyekezett megnyugtatni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt az amerikai külügyminiszter.

Zelenszkij a megbeszélésen a „létfontosságú” amerikai segítséget méltatta, és megköszönte a kétpárti amerikai támogatást. Az elnök kifejtette, hogy a legnagyobb hiányossága Ukrajnának egyelőre a légvédelemben van, Blinken pedig azt mondta, hogy Kijevnek két Patriot légvédelmi ütegre van szüksége az orosz légicsapások által sújtott északkeleti Harkiv régióban.

Az ukrán elnök előrevetítette, hogy biztonsági garanciákról is tárgyalni akar az Egyesült Államokkal, emellett arra kérte Blinkent, hogy szerezzen támogatást más országoktól is a közelgő békecsúcsra, amelyet júniusban tartanak meg Svájcban.

„Egyként vagyunk eltökéltek abban, hogy Ukrajna idővel a saját lábára álljon: mind katonailag, gazdaságilag, mind demokráciként” – hangoztatta Blinken, aki szerint Putyinnak a legnagyobb dorgálás egy erős, sikeres, virágzó, szabad Ukrajna lenne.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik