Nagyvilág

Kivégzésszerűen ölhették meg a csádi ellenzék vezetőjét

Issouf SANOGO / AFP
Issouf SANOGO / AFP

A februárban meggyilkolt Yaya Dillo csádi ellenzéki vezetőt minden bizonnyal kivégzésszerűen, közvetlen közelről lőtték fejbe öt törvényszéki szakértő megfigyelése szerint – jelentette hétfőn a Reuters hírügynökség, amely a holttestről készült fényképeket mutatta meg a szakértőknek. A képen látható sérülés helyét és jellegét figyelembe véve a szakértők szerint megkérdőjelezhető a csádi hatóságok azon állítása, hogy Dillo tűzpárbajban halt meg, mikor február 28-án a biztonsági erők megkísérelték letartóztatni.

Derrick Pounder brit patológus professzor megbeszéléseket folytatott az ENSZ-szel és más emberjogi csoportokkal, és kijelentette; a jól látható lőtt seb összeegyeztethetetlen a tűzharc elméletével. A professzor szerint nagy biztossággal állítható, hogy a fegyver hozzáért az áldozathoz mikor eldördült a lövés, így ez felveti a törvénytelen kivégzés elkövetésének lehetőségét.

A csádi ellenzék szerint egyértelműen szándékos emberölés, kivégzés történt.

A csádi kormány egyelőre nem reagált sem a gyilkossággal, sem a törvényszéki szakértők jelentésével kapcsolatban. A Reuters által megkérdezett törvényszéki szakértők közül négy szerint a lövés idején a fegyver hozzáért vagy legalábbis nagyon közel volt Dillo fejéhez, míg három szerint egy méterről lőhették őt le, ami mind a kivégzés gyanúját erősíti.

Dillót muszlim hagyomány szerint egy nappal halála után eltemették. A Reuters által idézett családtag szerint a holttestet a temetés előtt alaposan átvizsgálták, de a fejen lévő lőtt seben kívül nem találtak más sebesülést rajta.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik