Élő Nagyvilág

Norvégia kész elismerni a palesztin államot

Mohammed Hamoud / ANADOLU / AFP
Mohammed Hamoud / ANADOLU / AFP

Az Izrael-Hamász háborúról szóló csütörtöki tudósításunkat itt olvashatják vissza.

A norvég kormányfő szerint országa készen áll a palesztin állam elismerésére

Norvégia – több más országgal egyetértve – készen áll egy palesztin állam elismerésére – jelentette ki pénteki, spanyol hivatali kollégájával együtt Oslóban megtartott sajtótájékoztatóján a norvég miniszterelnök.

Jonas Gahr Störe azt mondta, Norvégia kész meghozni egy ilyen döntést, de azt a kérdésben vele egyetértő országokkal egyeztetve, a megfelelő időben és helyzetben kell elhatározni, így kijelölt időpontja egyelőre nincs. Hozzátette: támogatják a spanyol miniszterelnök javaslatát arra, hogy folytassák az egyeztetéseket az érintett országok között, és már a következő hetekben fokozni szeretnék ezt a folyamatot.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő azt emelte ki, hogy „országa már nyíltan elkötelezte magát a palesztin államiságnak egy olyan időpontban való elismerésére, amikor az a legnagyobb pozitív hatással lehet a békefolyamatra”.

Sánchez a hét elején megkezdett európai útjának előző, Írországban és Lengyelországban tett látogatásain is annak szükségességéről beszélt, hogy „előre kell lépni a palesztin állam elismerésének ügyében”.

Terje Pedersen / NTB / AFP Pedro Sánchez spanyol és Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök Oslóban 2024. április 12-én.

Múlt heti, Jordániában, Szaúd-Arábiában és Katarban tett körútján pedig azt helyezte kilátásba, hogy a spanyol kormány már júniusban elismerheti a palesztin államot.

A norvég parlament novemberben megszavazta a kormánypártok javaslatát, amely arra kérte a kormányt, hogy készüljön fel a független palesztin állam elismeréséről szóló döntésre.

(MTI)

Hamász: csak tűzszünet ideje alatt lehet tisztázni a túszok sorsát

A tavaly októberben túszul ejtett izraeliek sorsát csak tűzszünet ideje alatt lehet tisztázni, közölte a túszokat a Gázai övezetben fogva tartó Hamász palesztin iszlamista szervezet egy magas rangú tisztségviselője pénteken a Telegramon.

Most részben arról is folynak az egyeztetések, hogy megállapodásra jussunk egy tűzszünetről annak érdekében, hogy legyen elég idő és megfelelő biztonsági helyzet hiteles és pontos adatokat összegyűjteni az elfogott izraeliekről

– írta Bászim Naím közleményében. Hozzátette, hogy a fogvatartottak a Gázai övezet különböző pontjain, más-más csoportok felügyelete alatt vannak. Megjegyezte azt is, hogy egyesek közülük „a romok alá” kerültek a háborúban megölt palesztinokkal együtt.

Naím azokra az újságírói kérdésekre válaszolt, amelyek azt firtatták, hogy a Hamász valóban azért utasította-e vissza az Egyesült Államok által nemrég előterjesztett kompromisszumos javaslatot, mert nem lett volna képes szabadon engedni negyven túszt a háromlépcsős megállapodás első fázisában.

Sajtóértesülések szerint a javaslat értelmében az első fázisban a Hamásznak nőket, 50 év feletti férfiakat és sürgős orvosi kezelésre szorulókat kellene elengednie.

A tárgyalások legutóbbi fordulóján azonban a palesztin szervezet azt közölte, nem tud kiállítani negyven olyan túszt, aki ezen kategóriák valamelyikébe beletartozna, és emiatt felmerült, félő, hogy a jelenlegi becsléseknél akár sokkal több izraeli túsz is meghalhatott már. Izrael korábban azt feltételezte, hogy a mintegy 130 elrabolt izraeliből csak kevesebb mint 100 lehet ma is életben a Gázai övezetben.

Sajtóértesülések szerint az amerikai kompromisszumos javaslatot William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója mutatta be vasárnap a kairói tárgyalásokon. Az elképzelés szerint egy hathetes tűzszünet ideje alatt a Hamász elengedne 40 túszt cserébe 900 palesztin, köztük 100, izraeliek ellen elkövetett gyilkosság miatt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt, fogoly szabadságáért. Izrael továbbá a túszok szabadon bocsátásáért cserébe hozzájárulna ahhoz is, hogy 150 ezer palesztin visszatérhessen a Gázai övezet északi részébe.

A Hamász ragaszkodik ahhoz, hogy tartós tűzszünetet kössenek, és az izraeli hadsereg teljesen vonuljon ki az övezetből. Az izraeli kormány azonban ideiglenes tűzszünetben gondolkodik, és a jelek szerint nyitva tartja annak lehetőségét, hogy egy határozott idejű fegyvernyugvás után folytassa a hadműveleteket. A két fél nem közvetlenül, hanem amerikai, katari és egyiptomi közvetítők útján tárgyal egymással.

(MTI)

Húszik által kilőtt ballisztikus rakétát semmisített meg az amerikai hadsereg

Az Egyesült Államok hadserege sikeresen megsemmisített egy, a húszik által uralt jemeni területről kilőtt hajó elleni ballisztikus rakétát, jelentette az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) csütörtökön.

A CENTCOM közleményében úgy fogalmazott, hogy sem amerikai, sem koalíciós, sem kereskedőhajók esetében sem érkezett jelentés személyi sérülésről vagy károkról.

Washington decemberben nemzetközi koalíciót hozott létre a tengeri forgalom védelmére, de egyelőre nem sikerült megállítani a támadásokat, amelyeket a húszik Izrael gázai övezeti háborújára hivatkozva követnek el.

(MTI)

Olvasói sztorik