Élő Nagyvilág

Bulgáriában ástak el fegyvereket a Hamász tagjai, európai merényleteket terveztek

Dawoud Abo Alkas / ANADOLU / AFP
Dawoud Abo Alkas / ANADOLU / AFP

A háború keddi történéseiről itt olvashat.

Bulgáriában ástak el fegyvereket a Hamász tagjai, európai merényleteket terveztek

Német rendőrök bukkantak egy titkos fegyver-lerakatra Bulgáriában – közölte a Spiegel.

A német lap szerint a berlini és rotterdami rendőrök négy férfit tartóztattak le karácsony előtt, akikről azt valószínűsítették, hogy zsidóellenes merényleteket készítettek elő.

A négy feltételezett Hamász-taggal szembeni vizsgálat során a Szövetségi Bűnügyi Rendőrségi Hivatal nyomozói számos lőfegyverről és fegyveralkatrészről készült fotót találtak az egyik letartóztatott férfi mobiltelefonján.

A fotók digitális adatai egy dél-bulgáriai helyszínre vezették a rendőröket. A lőfegyvereket műanyag zacskóban temették el egy fa alatt. A bolgár rendőrség lefoglalta a zsákmányt.

A letartóztatott férfiak állítólag arra kaptak parancsot a terrorszervezet libanoni katonai szárnyától, hogy az elrejtett fegyvereket Berlinbe kell vinniük, hogy készen álljanak zsidó intézmények elleni támadásokra.

Megzavarták a Kneszet ülését a gázai túszok családtagjai

Káosz tör ki a Kneszet üléstermének galériáján, amikor a gázai túszok hozzátartozói és a kiszabadításukért tüntető aktivisták sárga festékkel dobálták meg a páholyt a plénumtól elválasztó ablaksort, míg mások ugyanilyen színű festékbe mártott kézzel tenyereltek rá az üvegre. A sárga szín a Gázába hurcolt izraeli túszok hazatéréséért tüntetők szimbóluma lett.

A biztonsági emberek hamar rövidre zárták az akciókat.

A honatyák a megmozdulás alatt épp egy klímaügyi jogszabályról szavaztak, több ellenzéki képviselő szolidaritását fejezte ki a demonstrálók felé.

(The Times of Israel)

Tusk szerint a segélymunkások elleni támadással Izrael próbára teszi a lengyelek szolidaritását

A lengyelek elsöprő többsége teljes szolidaritást vállalt Izraellel a Hamász-támadás után. Ma önök ezt a szolidaritást rendkívül komolyan próbára teszik

– írta Donald Tusk lengyel miniszterelnök az X-en, utalva a segélymunkások elleni izraeli légicsapásra, melynek lengyel halálos áldozata is van.

Hétfő este az izraeli hadsereg véletlenül dróncsapást mért a Gázában tevékenykedő, egyik legnagyobb segélyező szervezet, a World Central Kitchen élelmiszert szállító konvojára, miután több külföldi, köztük Lengyelországból, Ausztráliából és Nagy-Britanniából érkező segélymunkás halt meg.

Az önkéntesek elleni szörnyű támadás, és az önök arra adott reakciója teljesen érthető módon dühöt vált ki

– írta Tusk.

Korábban Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter felszólította az izraeli kormányt, hogy kérjen bocsánatot és fizessen jóvátételt az áldozatok családjainak. „Nem lehet elbagatellizálni ezt az ügyet azzal, hogy a háborúban megesik az ilyesmi, ahogy azt tegnap Netanjahu mondta” – mondta Sikorski, aki szerint komoly baj van az izraeliek fegyverhasználatával.

(The Times of Israel)

Autóval ütött el négy rendőrt, majd késsel támadt továbbiakra egy férfi Izraelben

Egy fiatal arab férfi autóval elütött négy rendőrt szerdára virradóan Izrael középső részén egy ellenőrzőpontnál, majd továbbhajtott, és egy másiknál késsel támadt a biztonságiakra, akik ezután agyonlőtték – közölte a rendőrség.

A rendőrség az autólopások megakadályozására alakított ki ellenőrzőpontot Koháv Jaír falu mellett, a Tira arab faluban élő, 26 éves férfi ennél ütötte el szándékosan a rendőröket. A támadó tovább haladt egy Ciszjordániába vivő úton, aztán egy másik ellenőrzőpontnál megállt és kiszállt, hogy az ottani rendőrökre támadjon. Ekkor lőtték le. Az elütött rendőrök közül egy súlyosan, három könnyebben sérült meg, és mindegyiküket kórházba szállították.

A merénylőről a családja azt állítja, hogy értelmi fogyatékos volt, és otthon ápolták. Kedd éjszaka észrevették, hogy a nővére autójával elhajtott otthonról, ezért értesítették a rendőrséget, mondták. A rendőrség szerint azonban már későn, merényletei elkövetése után.

(MTI)

„Nem lett volna szabad megtörténnie” – mondta az izraeli vezérkari főnök a segélymunkások elleni támadásról

Ez egy tévedés volt, melyet hibás azonosítás előzött meg: éjszaka, háborúban, rendkívül bonyolult körülmények között. De nem lett volna szabad megtörténnie

– nyilatkozta Herzi Halevi, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke a hét segélymunkás halálához vezető dróntámadásról, melyet súlyos hibának nevezett.

Helvi részleteket nem kívánt megosztani, de elmondta, hogy egy független szerv alapos vizsgálatot folytat az ügyben, amely a következő napokban fejeződik be.

Hétfő este az izraeli hadsereg véletlenül légicsapást mért a Gázában tevékenykedő, egyik legnagyobb segélyező szervezet, a World Central Kitchen élelmiszert szállító konvojára.  A légitámadás Deir al-Balah-tól délre történt, és több külföldi, köztük Lengyelországból, Ausztráliából és Nagy-Britanniából érkezett segélymunkás, valamint a jármű palesztin sofőrje voltak az áldozatok között.

Netanjahu azt mondta, a háborúban előfordul az ilyesmi.

(al-Dzsazíra)

Hárec: a parancsnokok fegyelmezetlenségét okolják a hét segélymunkás halálához vezető dróntámadásért az IDF-ben

A Gázában szolgáló parancsnokok fegyelmezetlenségét okolják a hét segélymunkás halálához vezető dróntámadásért az izraeli hadseregben, írja katonai forrásokra hivatkozva a Hárec.

Mint ismert, hétfő este az izraeli hadsereg véletlenül légicsapást mért a Gázában tevékenykedő, egyik legnagyobb segélyező szervezet, a World Central Kitchen élelmiszert szállító konvojára. A dróncsapásban heten vesztették életüket: a halálos áldozatok között vannak a szervezet lengyel, ausztrál, brit munkatársai, valamint egy amerikai-kanadai állampolgár és egy palesztin. Állítólag mindannyian megkülönböztető mellényt viseltek.

A hivatalos tájékoztatás a hadsereg és a humanitárius szervezetek közötti koordináció hiánya volt a felelős a World Central Kitchen munkatársainak haláláért. Az izraeli újság, melyet több ízben fenyegetett meg betiltással az izraeli háborús kabinet, reggeli cikkével ellentmond az izraeli védelmi minisztérium állításainak. A lapnak nyilatkozó katonai források szerint „a tisztek eljárásrendet sértő tevékenységével van probléma”.

„Gázában mindenki saját magának írja a szabályokat”, nyilatkozta a Hárecnek egy hírszerzési forrás.

Herzi Halevi, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke kedden súlyos hibának nevezte a támadást. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta háborúban előfordul az ilyen, de megígérte, hogy többet nem fog.

Joe Biden amerikai elnök szerint a támadás nem volt egyedi eset, és Izrael nem tesz eleget azért, hogy megóvja a gázai segélymunkásokat.

Olvasói sztorik