Élő Nagyvilág

Amerikai-izraeli egyeztetés zajlott a Rafahban tervezett izraeli katonai műveletről

Jehad Alshrafi / ANADOLU / AFP
Jehad Alshrafi / ANADOLU / AFP

Hétfői tudósításunkat itt olvashatják vissza.

Belső vizsgálat indul izraeli részről az önkéntesek halála után

Izrael nemzetközi kötelezettségének megfelelően alaposan és átláthatóan kivizsgálja a World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet hét alkalmazottjának halálát okozó légicsapást – ígérte kedden Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője. Hozzátette, hogy beszélt José Andrésszal, a szervezet alapítójával, kifejezte neki részvétét, és hangsúlyozta, hogy a WCK munkája kulcsfontosságú a Gázai övezetben.

A Hamász ellenőrzése alatt lévő gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint a Gázai övezetben a háború október 7-ei kitörése óta annak következtében 32 916 ember halt meg. Izrael szerint azonban ezek az adatok ellenőrizetlenek, és a minisztérium az adat megadásakor nem tesz különbséget civilek és fegyveresek vagy terroristák között, valamint azt sem jelzi, hogy Izrael okozta-e a halálukat vagy nem. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden közölte, hogy a gázai es-Sifá kórház már semmilyen formában nem képes kórházként működni. Az intézmény épületegyüttesét kétheti harcok után hétfőn hagyták el az izraeli katonák.

A dél-izraeli Eilat város önkormányzata kedden reggel közölte, hogy lezuhant egy ellenséges drón a városon kívül, mintegy kétszáz méterre a jordániai határtól. Reuven Rivlin volt izraeli államfő a katonai rádióban arra figyelmeztetett kedden, hogy Izrael egy lépésre van a nemzetközi kiközösítéstől. „Elveszítjük azt a hatalmas erkölcsi tekintélyt, amelyet az izraeli kormányok generációk óta élveztek, amelyet az IDF és Izrael hadviselési moráljával 76 év alatt megszerzett” – jelentette ki.

(MTI)

Az EU elítélte az izraeli légicsapást, amelyben segélymunkások is meghaltak

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő kedden elítélte Izrael hétfői, Gázára mért légicsapását, amelyben a World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet több munkatársa is életét vesztette.

Elítélem a támadást, és az incidens kivizsgálást sürgetem. A civilek és a humanitárius dolgozók védelmére felszólító követelések ellenére, újabb ártatlan áldozatokkal kell számolnunk

– írta Borrell az X-en közétett bejegyzésében. Hadja Lahbib belga külügyminiszter az X-en azt írta: „A humanitárius dolgozók létfontosságú munkát végeznek, és ugyanúgy meg kell őket védeni, mint a civileket”. Lahbib felhívta a figyelmet, hogy a segélymunkások közül, „túl sokan a gázai konfliktus áldozatai”.

A háborúban is vannak szabályok. Ezeket minden félnek tiszteletben kell tartania. Az ilyen cselekmények elfogadhatatlanok

– szögezte le. Médiajelentések szerint, a hétfő esti légitámadás Deir al-Balah-tól délre ért egy járművet, és több külföldi, köztük Lengyelországból, Ausztráliából és Nagy-Britanniából érkezett segélymunkás, valamint a jármű palesztin sofőrje voltak az áldozatok között.

A WCK honlapján azt írta, hogy a Gázába humanitárius élelmiszerszállítmányt eljuttató segélycsapatának hét tagja halt meg az izraeli hadsereg (IDF) támadásában. A szervezet a Ciprusról Gázába indult segélyszállítmányok eljuttatásában és szétosztásában vett részt.

(MTI)

Segélyszervezet munkatársai haltak meg egy gázai légicsapásban

A World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet azt közölte, hogy több munkatársa vesztette életét egy izraeli légicsapásban a Gázai övezetben hétfőn a késői órákban. A Times of Israel izraeli lap szerint a támadás Deir al-Balah-tól délre ért egy járművet, és több külföldi, köztük Lengyelországból, Ausztráliából és Nagy-Britanniából érkezett segélymunkás, valamint a jármű palesztin sofőrje voltak az áldozatok között.

A WCK honlapján azt írta, hogy a Gázába humanitárius élelmiszerszállítmányt eljuttató segélycsapatának hét tagja halt meg az izraeli hadsereg (IDF) támadásában. Közleményük szerint a halálos áldozatok között vannak a szervezet lengyel, ausztrál, brit munkatársai, valamint egy amerikai-kanadai állampolgár és egy palesztin.

Ez tragédia. A humanitárius segélymunkások és a civilek sohasem lehetnek célpontok

– hangsúlyozta a segélyszervezet. Az IDF hétfőn este a Telegramon jelentette be, hogy vizsgálatot indítanak az incidens körülményinek felderítésére.

A közleményben hozzáfűzték, hogy az IDF támogatja és segíti a humanitárius segélyek biztonságos eljuttatását, és szorosan együttműködik a WCK-val is. Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök kedden megerősítette, hogy halálos áldozatok egyike egy ausztrál segélymunkás volt, és hangsúlyozta hogy Canberra a történtek felderítését és teljes elszámoltatást követel.

Albanese közölte, hogy az ausztrál külügyminisztérium bekérette az izraeli nagykövetet „a tragédia ügyében, amelynek nem szabadott volna megtörténnie”.

A WCK a Ciprusról Gázába indult segélyszállítmányok eljuttatásában és szétosztásában vett részt. Hétfőn három segélyszállító hajó érkezett a gázai partokhoz mintegy 400 tonna élelmiszerrel és más ellátmánnyal a segélyszervezet és az Egyesült Arab Emírségek szervezésében. Ez volt a csoport második humanitárius szállítmánya az elmúlt egy hónap alatt Gázába. Az izraeli hadsereg mindkét szállítmány koordinálásában részt vett.

(MTI)

Megvolt a lemondott amerikai-izraeli egyeztetés Rahafról

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó részvételével videókapcsolaton keresztül tárgyaltak hétfőn amerikai és izraeli illetékesek a Rafah városában tervezett izraeli katonai műveletről.

A Gázai övezet déli részén fekvő városban tervezett, Hamász elleni offenzíva miatt az Egyesült Államok hetek óta fenntartásait hangoztatja.

A Fehér Ház szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján már azt közölte, hogy a tárgyalás az egy héttel korábban izraeli részről lemondott egyeztetés megkezdése videótárgyalás formájában. Karine Jean-Pierre elmondta, hogy gyorsan akartak előre lépni, ezért nem történt személyes találkozó.

Illetékesek hétfőn arról is beszámoltak, hogy a Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó által vezetett egyeztetésre építve szakértői szinten személyes találkozó is következik.

A fehér házi szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok korábban jelezte, alternatív megoldásokat javasol az izraeli átfogó katonai művelet helyett. Az amerikai adminisztráció tagjai többször megismételték, hogy izraeli akciót nem támogatnak a több mint 1 millió civillel zsúfolt városban, amíg nem áll rendelkezésre hiteles és végrehajtható terv a polgári lakosság védelmében.

Az izraeli kormány a hadművelet tervét március közepén jóváhagyta, de azt egyelőre nem indította el.

(MTI)

Olvasói sztorik