Élő Nagyvilág

Ukrán csapás miatt halt meg egy nő egy határ menti orosz faluban

Ukrán elnöki sajtószolgálat / EPA / MTI
Ukrán elnöki sajtószolgálat / EPA / MTI
Élő hírfolyamunk az orosz–ukrán-háborúról.

A háború szombati eseményeiről itt olvashat.

Ukrán csapás miatt meghalt egy nő egy orosz faluban

Ukrán fegyveres csapás vetett véget egy nő életének a Dunajka nevű orosz faluban – jelentette az AFP a helyi kormányzóra hivatkozva.

A Grajvoron városi körzetben lévő Dunajka falu ukrán tűz alá került. Nagy bánatunkra egy civil meghalt

– közölte Vjacseszlav Gladkov kormányzó a közösségi médiában. Eszerint a nő a helyszínen belehalt sérüléseibe, mielőtt még a mentők kiérkezhettek volna.

A Belgorodi régióhoz tartozó Dunajka mintegy négy kilométerre van az ukrán határtól. Az ukrán erők az elmúlt huszonnégy órában tíznél több drón- és tüzérségi csapást mértek a térségre – ismertette Gladkov.

Az orosz hatóságok szombaton közölték, hogy ötezer gyermeket menekítettek ki a határ menti régióból a tíznél is több ember halálát okozó, hetek óta tartó ukrán csapássorozat következtében.

Orosz légitámadásban meghalt egy 19 éves fiú Harkiv régióban

Ezt közölte Oleh Szinjehubov kormányzó vasárnap a Telegram csatornáján.

A bejegyzés szerint az Izium közelében található faluban, Borovában hajnali fél kettő tájban egy benzinkút mellett csapódott földbe egy lövedék. Ez megrongált két kereskedelmi pavilont és az épület homlokzatát. A támadásban egy 19 éves fiú életét vesztette, egy másik, 27 éves férfi megsebesült, őt kórházba kellett szállítani.

Szintén Borovában hajnali kettő és fél három között sorozatlövések következtében kilenc gépkocsi megrongálódott, ám ekkor halálos áldozatok nem voltak.

Egyre több amerikai szeretne béketárgyalást

A legtöbben lezárnák a háborút.

A Quincy Institute/Harris Poll közvélemény-kutató februárban készített, most ismertetett felmérése szerint az amerikaiak 69 százaléka támogatná, ha az Egyesült Államok arra ösztönözné Ukrajnát, hogy kezdjen diplomáciai tárgyalásokat Oroszországgal és az amerikai féllel. A megkérdezettek kétharmada azzal is egyetértene, ha a háború lezárásáért mindhárom félnek (Ukrajnának, Oroszországnak és az Egyesült Államoknak is) kompromisszumot kellene kötnie.

Az MTI által szemlézett kutatás alapján az amerikaiak 34 százaléka szerint az Egyesült Államoknak úgy kellene a diplomáciai megoldás felé terelnie a feleket, hogy közben folytatja Ukrajna támogatását. A megkérdezettek 14 százaléka vélte úgy, hogy a diplomáciai megoldásért teljesen le kellene állítani az amerikai segítséget. Az amerikaiak 11 százaléka  a segélyek növelését szeretné Ukrajna teljes győzelme érdekében, 5 százalék akár amerikai csapatokat is küldene az Oroszország ellen védekező kelet-európai országba.

ORFK: Szombaton 24 ukrán kapott ideiglenes engedélyt

Csaknem tízezren érkeztek szombaton Ukrajnából

Magyarország területére március 30-án az ukrán–magyar határszakaszon 4848 ember lépett be. A román–magyar határszakaszon 5066 belépő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 24 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – tájékoztatta auz ORFK az MTI-t.

Zelenszkij: Az élet győzhet.

Az ukrán elnök húsvét alkalmából üzent.

Volodimir Zelenszkíj jelezte, ez az ünnep a szellem erejére, arra emlékeztet, hogy a sötétség nem győzhet. Egyesít családokat, nemzeteket és kontinenseket. Noha az orosz terror próbálja összetörni életüket, de kitartanak, szellemük nem adja fel, tudja, a pusztulás elkerülhető. Az élet győzhet. Az ukrán elnök szerint a hit segíthet megerősíteni azokat, akik otthonukat védik. Az államfő békét kívánt az ukránoknak és minden háborúban szenvedő népnek.

Orosz támadás Lemberg régióban, egy ember meghalt

Az oroszok vasárnap egy kritikus infrastrukturális létesítményt lőttek.

Az RBC-Ukraine Makszim Kozickijnek, a Lembergi Megyei Katonai Adminisztráció vezetőjének Telegram csatornájára hivatkozva arról számolt be, hogy a csaknem máfél óráig tartó támadásban cirkálórakétákkal lőtt egy kritikus infrastruktúrájú létesítményt, amelyben tűz keletkezett. Az orosz támadásban egy ember meghalt. A helyszínén jelenleg a romok eltakarítása folyik. Makszim Kozickij szerint lehet, hogy a törmelék alatt még találnak embereket.

Olvasói sztorik