Élő Nagyvilág

A főtanácsadójának is felmondott Zelenszkij

Sergii Kharchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Sergii Kharchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az orosz-ukrán háború pénteki történéseiről itt számoltunk be.

Zelenszkij tisztogat

Az ukrán elnök menesztette Szerhij Sefirt, aki 2019 óta töltötte be a főtanácsadói tisztséget. Ezen felül Zelenszkij felmondott három tanácsadójának is, valamint két elnöki képviselőnek, akik az önkéntesek tevékenységét, illetve a katonák jogait felügyelték. Egyelőre nem adtak magyarázatot a hónapok óta tartó személycserék újabb hullámára. Kedden Olekszij Danyilovot, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkárát menesztette az államfő, február 8-án pedig Valerij Zaluzsnijt, a fegyveres erők parancsokát, akit márciusban Ukrajna nagy-britanniai nagykövetévé neveztek ki.

Közben az ukrán légierő szombaton azt közölte, hogy Oroszország 12 Sahíd típusú drónt indított Ukrajna ellen az éjszaka folyamán – közülük kilencet lelőttek –, Kelet-Ukrajnára pedig négy rakétát lőtt ki.

Az elmúlt 24 órában Oroszország 38 rakétát lőtt ki, 75 légicsapást mért és 98 támadást hajtott végre sorozatvetőkből – közölte közösségi portálokon az ukrán hadsereg. A Centrenerho ukrán energiaipari vállalat szombaton jelentette be, hogy a múlt heti orosz támadás teljesen lerombolta a zmijivi hőerőművet, a kelet-ukrajnai Harkiv megye egyik legnagyobb hőerőművét. A megyében mintegy 120 ezer ember otthonában van továbbra is áramkimaradás. A március 22-i támadás után hétszázezren maradtak áramszolgáltatás nélkül.

Az elmúlt napokban Oroszország kiszélesítette az ukrajnai energetikai infrastruktúra elleni támadásokat, súlyos károkat okozva több megyében.  Poltava megyei illetékesek szombaton közölték, hogy “több találat ért energetikai létesítményeket”, de arra nem tértek ki, hogy pontosan milyen ágazatokban keletkezett kár. Szombati összesítés szerint 99 drónt és rakétát lőttek ki pénteken Ukrajnára, Herszon megyei vezetők szombat reggeli közlése szerint egy polgári személy életét vesztette. Egy Dnyipropetrovszk megyei lakos a kórházban halt bele repeszek okozta sebesülésébe Szerhij Liszaknak, a megyei állami közigazgatási hivatal vezetőjének közlése szerint.

(MTI)

Habeck: Németországnak meg kell védenie magát a katonai támadásoktól

Németország békét szeretne, de nem hisz az ukrajnai háború gyors lezárásában, és fel kell készülnie arra, hogy megvédje magát katonai támadásokkal szemben – jelentette ki az X platformon a húsvéti ünnepek alkalmából közzétett videóban Robert Habeck német szövetségi alkancellár, amit az MTI ismertetett.

„Békét szeretnénk. Igen. De az őszinte, keserű válasz: valószínűleg nem lesz gyors, jó vége, még ha másképp is szeretnénk. Alkalmazkodnunk kell a fenyegetettségi helyzethez. Minden más naivitás lenne. Németország ezért jól tenné, ha többet fektetne saját biztonságába. Nekünk, Németországnak, az Európai Uniónak mindenben meg kell védenünk magunkat, beleértve a katonai támadásokat is” – fogalmazott Robert Habeck az ukrajnai háborúval kapcsolatban a pénteken közzétett videóban.

„Korán kiálltam amellett, hogy fegyvereket szállítsunk Ukrajnának, és amellett vagyok, hogy továbbra is támogassuk őket egyre több és több katonai anyaggal” – jelentette ki. Megjegyezte ugyanakkor, hogy tiszteletben tartja azt az álláspontot is, amelyik elvi, erkölcsi okokból vagy vallási meggyőződésből más következtetésre jut a fegyverszállítások kérdésében.

A tárgyalásos megoldást lehetővé tévő tűzszünetről Habeck azt mondta, hogy ellene van a háború befagyasztásának. „Bármennyire megértem, hogy az áldozatok nagy számára való tekintettel a háború befagyasztásáról beszélnek, ez az álláspont figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy csak az ukránok dönthetnek arról: milyen árat hajlandóak fizetni, és milyen feltételekkel akarnak tűzszünetet elérni, vagy véget vetni a háborúnak” – fogalmazott.

Habeck véleménye szerint Oroszország Európa egyesülését és egységét akarja megsemmisíteni. „Ezért Németország biztonsága és az európai béke szempontjából is fontos, hogy Ukrajna sikeresen megvédje magát, és Németország segítse ebben” – szögezte le Robert Habeck német szövetségi alkancellár.

Tusk: A háború valós veszély és Európa nem áll készen

Európa egy háború előtti korszakba lépett, miközben a kontinens nem áll készen a háborúra – figyelmeztetett Donald Tusk lengyel miniszterelnök a német Die Weltnek adott interjújában, felhívva a figyelmet a védelmi kiadások növelésének fontosságára

– Nem akarok senkit megijeszteni, de a háború nem egy múltbéli fogalom. Ez a valóság, és két évvel ezelőtt kezdődött – mondta Tusk, utalva az ukrajnai orosz invázió kezdetére. „A legaggasztóbb jelen pillanatban az, hogy szó szerint bármilyen forgatókönyv megvalósulhat. A legkritikusabb korszakban élünk a második világháború vége óta” – jegyezte meg. Tusk szerint sürgős katona segítségre van szüksége Ukrajnának, mivel a következő két év fog mindent meghatározni.

Olvasói sztorik