Élő Nagyvilág

Olyan súlyos az éhínség Gázában, hogy az ENSZ bírósága utasította Izraelt, engedje be a segélyeket

ashraf amra / Anadolu / AFP
ashraf amra / Anadolu / AFP

Izrael gázai hadjáratának legfontosabb csütörtöki eseményeit itt lehet visszaolvasni.

Netanjahu rábólintott a béketárgyalásokra

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hozzájárult ahhoz, hogy megtartsák a Dohában és Kairóban folytatott tűzszüneti tárgyalások újabb fordulóját – közölte a miniszterelnöki kabinet pénteken.

Tíznapos egyezkedés után Izrael külföldi biztonsági szolgálatának, a Moszadnak a vezetője, David Barnea kedden rendelte vissza a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal közös izraeli tárgyalódelegációt Katarból, miután a tárgyalások zsákutcába jutottak, mert az iszlamista Hamász terrorszervezet elutasította az amerikai kompromisszumos javaslatot a tűzszünet elérésére és az izraeli túszok visszaadására.

Benjámin Netanjahu tárgyalt a Moszad és a Sin Bet igazgatójával, és jóváhagyta, hogy a következő napokban újabb fordulót tartsanak Dohában és Kairóban

– állt a kormányfői hivatal pénteki közleményében.

Amióta az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Hamász és Izrael közötti azonnali tűzszünetet követelő határozatot fogadott el, Izrael és a Hamász egymásra hárítják a felelősséget, amiért nem tudnak fegyverszünetben megállapodni.

A közvetítő Katar szerdán azt közölte, hogy folytatódnak a tárgyalások a Hamász és Izrael között egy gázai fegyverszünetről és a túszok elengedéséről, de azóta a felek kevés információt közöltek.

Netanjahu hivatala jelezte: a miniszterelnök megbeszélést folytatott David Barneával a tárgyalásokról, de arról nem tájékoztatott, hogy a Moszad vezetője Dohába vagy Kairóba utazik-e.

A Hamász október 7-én indított Izrael elleni támadása során legkevesebb 1160 ember halt meg, többségében civil, és Izrael szerint mintegy 250 embert elraboltak, közülük 130-an továbbra is a Hamász fogságában vannak Gázában, harmincnégyen meghaltak.

Az Izrael által a Hamász ellen megtorlásul indított Gázai övezeti offenzíva során péntekig a gázai egészségügy-minisztérium adatai szerint 32 623-an haltak meg.

(MTI)

Több tucat katona meghalt egy izraeli légicsapásban

Legalább 36 szíriai katona meghalt egy izraeli légicsapásban, amely péntek hajnalban az észak-szíriai Aleppó térségét vette célba – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A brit székhelyű, kiterjedt szíriai forráshálózattal rendelkező civil szervezet szerint a csapás a szíriai rendszer oldalán harcoló libanoni Hezbollahhoz tartozó rakétaraktárak ellen irányult.

Legalább 36 katona meghalt és több tucatnyian megsebesültek az izraeli támadásban, amely az aleppói repülőtér közelében lévő területet vette célba – írta a civil szervezet.

A Szana szíriai állami hírügynökség által idézett katonai forrás arról számolt be, hogy több civil és katona meghalt és megsebesült az Aleppó külvárosában lévő katonai állások elleni izraeli támadásban.

Egy légicsapás már csütörtökön célba vett egy lakóházat Damaszkusz külvárosában, legalább két ember megsebesült – jelentette akkor a Szana, amely Izraelt tette felelőssé a támadásért. A megcélzott területet, Szajída Zeinabot az Irán-barát csoportok fellegvárának tartják Szíriában.

Kötelező erejű végzéssel utasította Izraelt az ENSZ

Az ENSZ legfelsőbb nemzetközi bírósága arra kötelezte Izraelt, hogy engedélyezze az élelmiszersegélyek akadálytalan bejutását Gázába , ahol a lakosság már az éhhalállal néz szembe. A bíróság éles bírálatot fogalmazott meg Izraellel szemben, főként azzal az állítással szemben, hogy nem akadályozzák a segélyszállítmányok bejutását – írja a The Guardian.

Az ENSZ legfelsőbb bíróságának bírói testülete, amely már vizsgálja a dél-afrikai panaszt, miszerint Izrael népirtást követ el palesztin területen, a januári rendkívüli intézkedés után hozta meg az ítéletet, amely arra kötelezte Izraelt, hogy sürgősségi segélyt nyújtson.

Döntésükben a bírák egyönetűen azt közölték, hogy a gázai palesztinok életkörülményei egyre rosszabbak, és egyre terjed az éhezés.

A bíróság kötelező erejű végzésében felszólította Izraelt, hogy tegyen meg „minden szükséges és hatékony intézkedést annak érdekében, hogy az ENSZ- szel való teljes együttműködésben biztosítsa a sürgősen szükséges alapvető szolgáltatások és humanitárius segítségnyújtás valamennyi érintett általi akadálytalan biztosítását”, élelmiszer, víz, üzemanyag és orvosi kellékek tekintetében.

Arra is felszólították Izraelt , hogy haladéktalanul biztosítsa, „hogy katonasága ne kövessen el olyan cselekményeket, amelyek megsértik a gázai palesztinok, mint a népirtás megelőzéséről és büntetéséről szóló egyezmény értelmében védett csoport jogait. Ideértve a bármilyen intézkedéssel megakadályozva a sürgős humanitárius segítségnyújtást”.

Olvasói sztorik