A következő élő közvetítés része Lukasenka lengyel és litván területek megszállásáról kérdezte parancsnokát

Lukasenka egy fehér pomerániai spitzet simogatva érdeklődött a Suwalki-folyosó elleni támadásról

Handout / Belarusian presidential press service / AFP
Handout / Belarusian presidential press service / AFP

Alekszander Lukasenka fehérorosz elnök felvetette a Suwalki-folyosó elleni támadás lehetőségét.  A Fehéroroszországot az Oroszországi Föderáció exklávéjától, Kalinyingrádtól elválasztó földszoros litván és lengyel határterületen fekszik. A nehezen védhető sík terület Litvánia függetlenedése óta forrópontnak számít a Nyugat és Oroszország között.

A fenyegető kijelentés egy fehérorosz kormánypárti Telegram-csatornán közzétett felvételen hangzott el, melyen Lukasenka az Északnyugati Operatív Parancsnokság parancsnokával, Alekszandr Naumenkóval társalog, és közben egy fehér pomerániai spitzet simogat.

Lukasenka a parancsnoktól a Suwalki-folyosó szélességéről érdeklődik, amiről „ők (itt feltehetően Litvániára utal – a szerk.) mindig beszélnek”.

Nem szabadna így viselkedniük. Most szembe kell szállnotok a balti államokkal… És Lengyelország egy részét is el fogjátok foglalni

– mondta a fehérorosz vezető, miután megtudta, hogy egyenes vonalban 104 kilométer széles folyosóról beszélnek.

Lukasenka ezután azt is megkérdezte, hogy a parancsnok „a csapataival” meg tudja-e tartani ezt a területet. Naumenko erre válaszul biztosította, hogy minden akciót megterveztek, és éppen a harckészültség kérdéseit dolgozzák ki, a személyzetet pedig kiképzik.

Nem először kerül szóba a fehérorosz vezetésben a Suwalki-folyosó elleni támadás. 2023 októberében Pavel Muraveika, a Fehérorosz Biztonsági Tanács első titkárhelyettese egyszer már javasolta, hogy „törjenek át” Kalinyingrádba, ezzel nagy felháborodást váltva ki Litvániából.

(Ukrajinszka Pravda)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik