Nagyvilág

Orosz állampolgár a krasznogorszki merénylet nyolcadik gyanúsítottja

Basmanny Court Press Service / ANADOLU / Anadolu via AFP
Aliser Kaszimov
Basmanny Court Press Service / ANADOLU / Anadolu via AFP
Aliser Kaszimov

Előzetes letartóztatásba helyezett egy nyolcadik vádlottat a Crocus City Hall elleni támadással összefüggésben kedden egy moszkvai bíróság – írja az MTI. A támadásnak 139 halottja volt, köztük három gyerek.

Aliser Kaszimov orosz állampolgár, aki a tádzsik többségű kirgizisztáni Os város szülötte, a nyomozás szerint lakást adott bérbe a terroristáknak. Kaszimov azt mondta, hogy a bérbeadás az Avito kereskedelmi portálon keresztül történt. Hozzátartozói szerint aligha lehetett tudomása a terroristák terveiről.

A bűnözőket, akik közvetlen elkövetői voltak ennek a tömeggyilkosságnak, mint tudják, letartóztatták. A nyomozók gondos munkát végeznek, hogy megállapítsák ennek a barbár bűncselekménynek a körülményeit, kiderítsék a részleteket, meghatározzák az egyes résztvevők szerepét és bűnösségének mértékét, tanulmányozzák a kriminalisták és szakértők következtetéseit

jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz főügyészség igazgatótanácsának keddi ülésén. Igor Krasznov főügyész azt hangoztatta, hogy az elkövetőket és ügyfeleiket elkerülhetetlenül utol fogja érni a büntetés.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy keddi moszkvai sajtóértekezleten hangot adott meggyőződésének, miszerint Moszkvának aligha lesz szüksége nyugati segítségre a terrortámadás kivizsgálásában, és egyedül is boldogul a nyomozással, amelyet „elég hatékonyan, elég gyorsan” indított el. Érdekesnek nevezte, hogy alig egy nappal a vérfürdő után, amikor a Nyugat arról nyilatkozott, hogy Ukrajna nem érintett a támadásban, az Interpol váratlanul kijelentette, hogy kész segítséget nyújtani a nyomozásban.

„Nem emlékszem ilyen kezdeményezésre az Interpol részéről korábbi esetekkel kapcsolatban, amelyek szintén megkövetelték a leggondosabb nemzetközi odafigyelést. A legkézenfekvőbb példa erre az Északi Áramlatok (felrobbantása)” – mondta a miniszter. Emlékeztetett, hogy Svédország, Dánia és Németország azt állította akkor, „ők maguk fogják megoldani” az ügyet.

Török biztonsági forrás: Két gyanúsított szabadon utazott Oroszország és Törökország között

Az AFP francia hírügynökséggel egy török biztonsági forrás azt közölte, hogy a merénylet két gyanúsítottja közül kettő szabadon utazott Oroszország és Törökország között.

A nyilatkozó, aki kérte névtelensége megőrzését, kijelentette, hogy a két személy szabadon, akadálytalanul utazhatott Oroszország és Törökország között, mivel nem volt ellenük elfogatóparancs. Törökországot március másodikán hagyták el repülővel, hogy visszatérjenek Oroszországba.

A hatóságok megállapították, hogy Samszidin Fariduni február 20-án lépett be Törökországba, és március 2-án indult el Oroszországba az isztambuli repülőtérről, miután a török megalopolisz Fatih negyedében lévő szállodában szállt meg – folytatta ugyanez a forrás. A tájékoztatás szerint a férfi február 27-én jelentkezett ki a szállodából, és február 23-án „nyolcszor küldött üzenetet a közösségi médiában az Aksaray negyedből”, Fatih középső kerületéből.

A másik gyanúsított e tisztviselő szerint Szaidakrami Racsabalizoda: január 5-én érkezett Isztambulba, és a Fatih negyed egy szállodájában szállt meg, amelyet január 21-én hagyott el. „Ezután március 2-án ugyanazon a járaton utazott Moszkvába, mint Samszidin Fariduni” – közölte a biztonsági forrás.

Úgy véljük, hogy ez a két személy Oroszországban radikalizálódott, tekintettel rövid törökországi tartózkodásukra

hangsúlyozta a tisztviselő.

Az ügyben négy fő gyanúsított van, akik életfogytiglani börtönbüntetésre számíthatnak. Oroszország szerint legalább egyikük Tádzsikisztánból származik. Egy másik, akit apjával és egyik testvérével együtt tartóztattak le, Tádzsikisztánban született, és orosz állampolgársággal rendelkezik – közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Orosz emberi jogi biztos: Elfogadhatatlan a fogva tartottak kínzása

Oroszország emberi jogi biztosa eközben elfogadhatatlannak nevezte a fogva tartottakkal szemben alkalmazott kínzást – jelentette kedden a TASZSZ orosz hírügynökség.

A tisztviselő azt követően nyilatkozott, hogy nyilvánosságra kerültek azok a videók, amelyek a terrortámadás gyanúsítottjainak kihallgatását mutatják. Az egyik feltételezett merénylő fülének egy darabja hiányzott, és mind a négy fő gyanúsítotton látható sérülések voltak, amikor vasárnap megjelentek egy moszkvai bíróságon. A Kreml hétfőn nem kívánt nyilatkozni arra a kérdésre, hogy megkínozták-e őket.

Annak ellenére, hogy a bűnözők őrizetbe vétele nagyon kritikus lehet, és a büntetőjog előírja, hogy a letartóztatás során tett, sérülést okozó intézkedések nem vonnak maguk után büntetőjogi felelősséget, teljesen elfogadhatatlan, hogy kínzást alkalmazzanak a fogva tartottakkal és a vádlottakkal szemben

idézte Tatyjana Moszkalkova kormánybiztost a TASZSZ. Moszkalkova hozzátette: minden eljárási és operatív intézkedést a törvényeknek megfelelően kell végrehajtani.

Az orosz alkotmány tiltja a kínzást, és Oroszország tagja az ENSZ kínzás elleni egyezményének is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik