Élő Nagyvilág

Tíz éve az oroszok által zsákmányolt hadihajóra csapott le az ukrán hadsereg

Ukrainian Navy / Handout / AFP
Ukrainian Navy / Handout / AFP

Az előző nap kulcseseményei itt kereshetők vissza.

Az ukrán elnök leváltotta a védelmi tanács titkárát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök menesztette Olekszij Danyilovot az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkári posztjáról – derült ki az államfő hivatalos honlapján kedden közzétett rendeletéből.

Zelenszkij egy másik rendelettel a külső hírszerző szolgálat eddigi vezetőjét, Olekszandr Litvinenkót nevezte ki erre a posztra. Litvinenkót pedig Oleh Ivascsenko váltja a külső hírszerzés élén. Ivascsenko ezelőtt a katonai hírszerzés főnökének helyettesi posztját töltötte be.

(MTI)

Meghosszabbítják az ukrajnai menekültek ingyenes utazási lehetőségét a BKK járatain

A Budapesti Közlekedési Központ 2024. szeptember 30-ig meghosszabbította az ingyenes utazási lehetőséget a közösségi közlekedési járatain az Ukrajnából érkező menekült személyek számára – közölték kedden.

A Fővárosi Önkormányzat kezdeményezésére a díjmentes utazás az eddigiekhez hasonlóan, egy személyazonosításra alkalmas ukrán úti okmány felmutatásával vehető igénybe. A környéki buszok és a HÉV-ek Budapesten belüli szakaszára ugyanakkor – az agglomerációs tarifa együttműködés miatt – 2024. április 1-től nem vonatkozik az ukrán menekültek díjmentes utazási lehetősége.

A díjmentes utazásra jogosító okmányokat továbbra sem fogadják el a 100E reptéri gyorsjáraton, a siklón, a nosztalgiajáratokon és a hajókon.

Ukrán biztonsági szolgálat: Terrorcselekményt megkísérlő orosz ügynököket vettek őrizetbe

Ukrajnában őrizetbe vettek két személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megpróbáltak felrobbantani egy fegyverszállításra használt vasútvonalat – közölte kedden az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

A korábban őrizetbe vett személyek, akiket csak kijevi és harkivi lakosokként azonosítottak, a Poltava régióban lévő központi vasútvonal mellett robbanószerkezetet helyeztek el, és azt tervezték, hogy távirányítással felrobbantják, de az SZBU tisztjei tetten érték őket – derült ki a közleményből.

A megszállók azt remélték, hogy tönkreteszik az ukrán fegyveres erőknek szánt fegyver-, lőszer- és üzemanyag-szállítmányok logisztikai útvonalait

közölte az SZBU.

Az őrizetbe vettek telefonjait lefoglalták, és kapcsolattartójukat Oroszország legfőbb belföldi hírszerző ügynökségének, a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) egyik tisztjeként azonosították – közölték.

A pokolgépet a március 21-22-én a létfontosságú ukrán infrastruktúrát sújtó orosz légicsapások során akarták felrobbantani – tette hozzá a szervezet.

(MTI)

Kilőtték az ukránok a Krím elfoglalásakor az oroszok által zsákmányolt hadihajót

Rakétával találta el az ukrán hadsereg azt a partraszálló hajót, amit még 2014-ben, a Krím-félsziget bekebelezésekor zsákmányoltak tőlük az oroszok.

Konsztantyin Olsanszkij hadihajó harcképtelenné tételéről kedden reggel számolt be Dmitro Pletencsuk ukrán haditengerészeti szóvivő.

Közlése szerint a hajó felújításon esett át, és Ukrajna elleni bevetésre készült, így sajnálatára az a döntés született, hogy le kell csapni rá. A művelethez, mint mondta, egy ukrán gyártmányú Neptun hajóelhárító rakétát használtak.

Az ukrán hadsereg vasárnap két másik orosz partraszálló hajóra is súlyos csapást mért a Krímben – emlékeztetett a nemzetközi hírügynökség.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik