Élő Nagyvilág

Kitiltották a palesztinokat segélyező szervezetet Észak-Gázából

AHMAD GHARABLI / AFP
AHMAD GHARABLI / AFP
  • Az izraeli hatóságok tájékoztatták az ENSZ-t, hogy a továbbiakban nem hagynak jóvá egyetlen UNRWA által indított élelmiszer-konvojt sem északra.

A gázai háború eseményeinek március 24-i eseményeiről itt olvashatnak.

Izrael nem megy Washingtonba

Izrael nem küldi el tárgyalóküldöttségét Washingtonba, miután az Egyesült Államok nem vétózta meg hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsában a Gázai övezeti tűzszüneti javaslatot, hanem csak tartózkodott az arról szóló szavazáson – jelentette be a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal.

Az izraeli vezetés pénteken megállapodott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel arról, hogy a hadikabinet két tagja, Ron Dermer miniszter és Cahi Hanegbi nemzetbizottsági elnök Joe Biden amerikai elnök kérésére ezen a héten Washingtonba utazik megtárgyalni Izrael esetleges hadműveletét a palesztin lakosságú Gázai övezet déli részén található Rafah ellen. De miután az ENSZ BT az Egyesült Államok tartózkodásával megszavazta az azonnali tűzszüneti vonatkozó határozatot, Benjámin Netanjahu miniszterelnök úgy döntött, hogy nem küldi el a Dermer és Hanegbi vezette delegációt Washingtonban.

Az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet közötti fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta a Fehér Ház most először nem akadályozta meg tűzszüneti határozati javaslat megszavazását a BT-ben.

A miniszterelnöki hivatal ezzel összefüggésben hozzátette: az Egyesült Államok már előzetesen tájékoztatta Dermert arról, hogy ezúttal hagyni fogja a javaslat elfogadását.

A hivatal állásfoglalása szerint az Egyesült Államok „visszalépett következetes álláspontjától, és ártott a háborús erőfeszítéseknek, az elraboltak szabadon bocsátására irányuló erőfeszítéseknek, mert reményt ad a Hamásznak arra, hogy a nemzetközi nyomás hatására lesz tűzszünet, de nem kell elengednie a túszait” – írta hétfőn a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal.

A Hamász viszont a szavazás után megköszönte az ENSZ BT-nek, hogy azonnali tűzszünetet ír elő a Gázai övezetben, és követelte, hogy „állandó tűzszünet legyen, az összes cionista erőt vonják ki a Gázai övezetből, és a kitelepítettek visszatérhessenek otthonukba”.

Az interneten közzétett nyilatkozatában a Hamász azt is bejelentette, hogy kész az azonnali fogolycserére, tehát átadni túszait, ha cserébe Izrael elenged bebörtönzött palesztinokat.

A Hamász Izrael elleni október 7-i átfogó terrortámadásában meggyilkolt mintegy 1200 embert Izraelben, és 250-et túsznak elhurcolt Izraelbe. Utóbbiak egy részét, – a nők és a gyermekek nagy részét – november végén, egy nyolc napig tartó ideiglenes tűzszünet idején szabadon engedte, mindegyiküket terrortevékenységért Izraelben bebörtönzött három palesztinért cserébe.

(MTI)

Natanjahu: Ha Amerika nem vétózza meg az ENSZ-ben a tűzszünetet, nem megy Washingtonba az izraeli küldöttség

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azzal fenyegette meg hétfőn az amerikai kormányt, hogy ha nem vétózza meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában benyújtott Gázai övezeti tűzszüneti határozati javaslatot, akkor az izraeli tárgyalóküldöttség nem utazik el Washingtonba, pedig erről megállapodott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel három nappal korábban.

A pénteki megállapodás alapján az izraeli hadikabinet két tagja, Ron Dermer miniszter és Cahi Hanegbi nemzetbizottsági elnök Joe Biden amerikai elnök kérésére ezen a héten Washingtonba utazik megtárgyalni Izrael esetleges hadműveletét a palesztin lakosságú Gázai övezet déli részén lévő Rafah ellen.

Tíz ország nyújtotta be hétfőn az ENSZ BT-nek a tűzszünetről szóló határozati javaslatot, amely azonnali humanitárius tűzszünetre szólít a körülbelül két hét múlva véget érő ramadán iszlám böjti hónap idején, valamint a Hamász palesztin iszlamista szervezet által az övezetbe túsznak elhurcolt izraeliek „azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását”.

Ha az Egyesült Államok nem vétóz meg egy olyan tűzszünetről szóló határozatot, amelynek nem feltétele a túszok szabadon bocsátása, akkor nem vagyok hajlandó elindítani a delegációt Washingtonba

– mondta korábban Netanjahu.

Az amerikaiak tájékoztatták Ron Dermert, a stratégiai ügyek miniszterét arról, hogy Washington két külön, egymástól független határozatot akar elfogadtatni a Biztonsági Tanácsban: az egyiket a tűzszünetről, a másikat pedig az izraeli túszok szabadon bocsátásáról.

Izrael azért tiltakozik az azonnali tűzszünetre vonatkozó javaslat ellen, mert ha a tűzszünetet és az elraboltak szabadon bocsátását egymástól függetlenül követelik, akkor ez lehetőséget ad arra, hogy nyomást gyakoroljanak Izraelre a tűzszünet érdekében, miközben nem gyakorolnak nyomást a Hamászra.

A Gázai övezetben folyó fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta először szólít fel a Biztonsági Tanács azonnali tűzszünetre. Korábban mindazonáltal már követelték további humanitárius segélyek bejuttatását a Gázai övezetbe és az elraboltak szabadon bocsátását.

(MTI)

Izrael megerősítette, hogy nem fog együtt dolgozni az ENSZ segélyszervezetével Gázában

Az UNRWA az ENSZ egyik legnagyobb segélyszervezete. Már tegnap felmerült, hogy Izrael megtagadja majd az együttműködést a szervezettel Gázában, miután hetekkel ezelőtt kiderült, hogy a segélyszervezet több helyi munkatársa részt vett az október hetediki támadásban. Az izraeli kormány szóvivője most megerősítette a hírt.

Izrael szerint az UNRWA csak súlyosbítja a konfliktust, és fokozatosan akarják majd leváltani a szervezetet Gázában.

Az UNRWA része a problémának.

– tette hozzá.

Gázai minisztérium: 32 333-ra emelkedett a palesztin halottak száma

Legalább 32 333 palesztin halt meg és 74 694 sebesült meg az október 7. óta tartó izraeli katonai offenzívában a Gázai övezetben – közölte hétfőn a gázai egészségügyi minisztérium.

A Reuters jelentése alapján a Hamász vezette minisztérium szerint az elmúlt 24 órában 107 palesztin halt meg és 176 sebesült meg.

(Guardian)

Guterres: nemzetközi konszenzus van arról, hogy tűzszünet szükséges Gázában

António Guterres, az ENSZ főtitkára kijelentette: úgy látja, hogy egyre nagyobb a nemzetközi konszenzus abban, hogy a nemzetközi közösségnek közölnie kell Izraellel, hogy tűzszünetre van szükség – erről egy jordániai sajtótájékoztatón beszélt. Szerinte abban is egyre nagyobb egyetértés van, hogy világosan elmondják az izraelieknek, hogy a Gáza déli részén lévő Rafah elleni szárazföldi invázió humanitárius katasztrófához vezet.

– Azt látjuk, hogy a nemzetközi közösségben egyre növekszik a konszenzus, hogy az izraelieknek el kell mondani, hogy tűzszünetre van szükség. Hallottam ezt az Egyesült Államokban, hallottam az Európai Unióban, nem beszélve persze a muszlim világról – jelentette ki Guterres.

NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / AFP

Kitiltották Észak-Gázából a UNRWA-t

Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége, az UNRWA közölte, hogy Izrael véglegesen megtiltotta számára segélyszállítmányok küldését Gáza északi részére, ahol a legnagyobb az éhínség veszélye.

„Az izraeli hatóságok tájékoztatták az ENSZ-t, hogy a továbbiakban nem hagynak jóvá egyetlen UNRWA által indított élelmiszer-konvojt sem északra” – mondta Philippe Lazzarini, az ügynökség vezetője a X-en.

A palesztinokat segélyező szervezet szóvivője, Juliette Touma szerint a döntést az izraeli katonai tisztviselőkkel folytatott vasárnapi találkozón közvetítették.

A múlt héten egy ENSZ által támogatott élelmezésbiztonsági felmérés arra figyelmeztetett, hogy az előrejelzések szerint májusra éhínség éri Gáza északi részét, hacsak nem történik sürgős beavatkozás. Az UNRWA január 29. óta nem tud élelmiszert szállítani északra, mondta Touma.

Izrael szerint a közvetlenül több tízezer embert foglalkoztató UNRWA 12 munkatársa érintett volt a Hamász október 7-i meglepetésszerű terrortámadásában. Izrael már korábban is azzal vádolta a UNRWA-t, hogy a Hamász kezére játszik, amit a szervezet tagadott.

António Guterres ENSZ-főtitkár azt ígérte, a Hamász októberi támadáásban érintett személyeket felelősségre vonják, büntetőeljárást indul ellenük, de szerinte pár ember miatt a UNRWA-nél dolgozók tízezreit nem szabad megbüntetni.

Olvasói sztorik