Élő Nagyvilág

Gázában 19 palesztin halt meg egy izraeli támadásban, miközben segélyre várt

Abed Rahim Khatib / via AFP
Abed Rahim Khatib / via AFP

ENSZ-főtitkár: a leghatékonyabban a szárazföldön lehet segélyt szállítani Gázába

A Gázai övezet palesztin lakosságának szánt segélyszállítmányok felgyorsított eljuttatásának egyetlen hatékony módja a szárazföldi útvonalak használata – jelentette ki az ENSZ főtitkára Kairóban vasárnap, sürgetve a kereskedelmi áruszállítás „exponenciális mértékű növelését”.

A palesztinok emberi méltósága ellen napi szinten elkövetett támadások válságba sodorják a nemzetközi közösség hitelességét

– figyelmeztetett az ENSZ-főtitkár az egyiptomi elnökkel és külügyminiszterrel tartott kairói találkozója után.

A nagy mennyiségű segélyszállítmányok eljuttatásához Izraelnek el kell távolítania a segélyek útjában álló akadályokat – mutatott rá Guterres, újabb átkelők és hozzáférési pontok létrehozását sürgetve. Kijelentette azt is: az ENSZ keményen dolgozik, hogy fenntartsa a palesztin menekülteket segélyező szervezetét (UNRWA), amelyet a gázai humanitárius segélyezés gerincének nevezett.

Az ENSZ-főtitkár az iszlám böjti hónap (ramadán) alatti éves szolidaritási körútja keretében látogat el muszlim lakosságú országokba.

Szombaton a Gázai övezetbe vezető rafahi átkelő egyiptomi oldalán tett látogatást, ahol „erkölcsi merényletnek” nevezte a palesztin területre szánt segélyszállítmányok késleltetett szállítását.

A segélyszállítmányok az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres szervezet között öt hónapja dúló fegyveres konfliktus miatt Egyiptom északi területein rekedtek, ahonnan csak korlátozott mennyiségben jutnak át a rafahi és a Kerem Salom-i átkelőhelyeken.

Mivel a tűzszünet ramadán alatti megkötésére egyre kevesebb esély mutatkozik, és a Gázai övezet lakosságát egyre súlyosabb éhínség sújtja, az Egyesült Államok – más országokkal egyetemben – légi és tengeri úton próbál segélyszállítmányokat eljuttatni az övezetbe.

(MTI)

Izrael hadműveletet indított Hán-Júniszban

Az izraeli hadsereg újabb hadműveletet indított Hán-Júniszban, a Gázai övezet déli részén vasárnap hajnalban – jelentette be a hadsereg szóvivője.

A hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat közös akciójában a Hán-Júnisz nyugati részén fekvő al-Amal negyedben indítottak támadást az iszlamista Hamász terrorszervezet létesítményeinek és haderejének felszámolására.

A hadművelet kezdetén a légierő vadászgépei mintegy negyven célpontot semmisítettek meg, köztük katonai épületeket, alagutakat és hadicélokra használt egyéb infrastruktúrát.

Bejelentették, hogy a szárazföldi egységek taposóaknákat, gránátokat, páncéltörő rakétákat és aknalövedékeket találtak egy lakóházban az ENSZ palesztin segélyszervezetéhez, az UNRWA-hoz tartozó egyes táskákba rejtve.

Az izraeli katonák ismét razziáztak a Hán-Júniszban fekvő Nasszer, és az Al-Amal kórházban is, egy hónappal korábbi razziájuk után.

Az övezet északi részén, Gázavárosban fekvő Sifa kórházban is folytatódtak a harcok. A  kórházban és környékén eddig legalább százhetven iszlamista fegyverest öltek meg, és mintegy nyolcszáz embert vettek őrizetbe, akik közül négyszáznyolcvanat azzal vádolnak, hogy kapcsolatban álltak a Hamásszal vagy az Iszlám Dzsihád terrorszervezettel. Az ott folyó csatákban életét vesztette egy huszonegy éves őrmester, és ezzel kétszázötvenkettőre emelkedett a gázai szárazföldi harcokban elesett izraeli katonák száma.

Az ország északi, libanoni határánál is tovább folytak a harcok vasárnap, Izrael légicsapást mért a libanoni síita Hezbollah szervezet milíciájának több célpontjára, és Dél-Libanonból számos rakétát lőttek ki Izrael irányába.

(MTI)

Izrael újabb két gázai kórházat ostromol, és kiürítésüket követeli

A Palesztin Vörös Félhold állítása szerint az izraeli erők vasárnap két gázai kórházat ostromoltak.

Eközben Izrael azt közölte: 480 fegyverest fogtak el a gázai al-sifa kórházban zajló összecsapások során.

Izrael állítja, hogy a Hamász előszeretettel használja fegyveres bázisként a palesztin enklávé kórházait. A Hamász viszont tagadja, hogy katonai célokra használna kórházakat, és polgári célpontok elleni háborús bűnökkel vádolja Izraelt.

A Hamasz által üzemeltetett gázai egészségügyi minisztérium közölte:

az izraeli erők több tucat beteget és egészségügyi dolgozót vettek őrizetbe az enklávé északi részén, az izraeli ellenőrzés alatt álló Al Shifában.

Segélyre váró palesztinok haltak meg egy támadásban

19 palesztin halt meg egy izraeli támadásban, miközben segélyre vártak Gázában.

Ezt egy hamászos médium állítja.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy kivizsgálja az incidenst, közben azt állítják, hogy „nem történt olyan incidens”, hogy a csapatok segélykonvojban lévő emberekre lőttek volna.

(The Guardian)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik